Liczba wyników: 11969
Jeśli palisz papierosy, nadużywasz alkoholu, a do tego nie dbasz o higienę jamy ustnej to twoje szanse rosną. Możesz zostać jednym z 743 milionów „szczęśliwców” na świecie, których dotyka paradontoza.
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization, WHO) opublikowała przewodnik ze wskazówkami, jak zmniejszyć ryzyko zaburzeń poznawczych i demencji.
Sypiasz po osiem-dziewięć godzin dziennie, a i tak odczuwasz zmęczenie? Być może brakuje ci żelaza.
Niedostateczna ilość witaminy A może sprzyjać infekcjom skóry, mówią uczeni z University of Texas Southwestern Medical Center w Dallas.
Po raz pierwszy pokazano w badaniach, że bardzo przetworzona żywność ma związek z przybieraniem na wadze.
Kilka lat temu dietę Polaków zdominowały zielone owoce i warzywa. Do dziś w formie koktajli lub sałatek spożywamy rukolę, jarmuż i avocado. Teraz do naszej kuchni wdzierają się kolejne dodatki, których wartości odżywcze porównywane są z tymi zawartymi w warzywach i owocach - niektóre mają ich nawet więcej. Wśród nowości znajdują się m.in. baobab, camu camu i jagody maqui. Co o nich wiemy?
Niektóre problemy jamy ustnej są niestety często przez nas ignorowane. Mamy nadzieję, że dolegliwość „minie sama”, a wizytę u stomatologa odkładamy, tłumacząc sobie, że to na pewno nic poważnego. Podpowiadamy, których objawów nie należy lekceważyć i dlaczego nie powinniśmy zwlekać z konsultacją dentystyczną w nieskończoność.
Olśniewający uśmiech może otworzyć nam wiele drzwi, pomóc w karierze, a nawet stanowić atut w rozmowie kwalifikacyjnej. Jesteśmy skłonnych wiele wydać na zabiegi wybielające zęby i znieść sporo związanych z nimi niedogodności. Czasem jednak zamiast sięgać po drogie metody – wystarczy redukować czynniki powodujące przebarwienia zębów.
Polscy konsumenci w coraz większym stopniu kupują krajową żywność i – jak wynika z badań Ipsos – ponad połowa jest skłonna zapłacić więcej za produkt polski niż zagraniczny. Wynika to m.in. z faktu, że krajowe wyroby są coraz lepszej jakości, nastawione na świeżość, lokalność i sezonowość.
Coraz cieplejsze dni przybliżają nas do lata. Z jednej strony, coraz więcej jest pięknych i słonecznych chwil, które dają nam energię do działania, z drugiej jednak, dopiero co budzimy się z zimowego lenistwa szczególnie po tak zimnej majówce. Niejednokrotnie, podejmując się wyzwania odchudzania czy nawet zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze, zwiększając przy tym aktywność fizyczną, popełniamy najczęstszy błąd żywieniowy. Drastycznie ograniczone porcje czy eliminacja wybranych produktów spożywczych, w tym szczególnie tłuszczów, na dłuższą metę są nieracjonalne i mogą przyczynić się do wystąpienia niedoborów żywieniowych.