Liczba wyników: 4515
Kolędowanie to nie tylko piękna tradycja, warto wyśpiewywać, że w Betlejem panna porodziła syna także dlatego, że to poprawi samopoczucie i jest dobre dla zdrowia.
Główki czosnku cieszą się popularnością w kuchni jako źródło niezwykłego smaku i zapachu. Wielu kucharzy nie wyobraża sobie przygotowania określonych zup, sałatek, czy mięs bez kilku ząbków czosnku. Warzywo cenione jest jednak nie tylko ze względu na przymioty kulinarne, sięgali po nie już starożytni z powodu jego prozdrowotnych właściwości.
Gwiazdka to dla wielu najprzyjemniejszy czas w roku. Charakterystyczny klimat tworzony przez śnieg, dekoracje i poczucie wyjątkowości czasu odczuwają zarówno osoby religijne, jak i te słabiej związane z Kościołem. Jednakże towarzyszące celebrowaniu Świąt liczne potrawy i napoje oraz nasze przyzwyczajenia (przesiadywanie za stołem przez długie godziny) mogą nam zaszkodzić, w efekcie zamiast wypoczynku i mile spędzonego czasu, możemy zmagać się z różnymi dolegliwościami. Oto kilka wskazówek lekarzy, jak zapobiec niedyspozycjom.
Olbrzymią, ale nie zawsze bezpieczną pokusą dla diabetyków są świąteczne potrawy. W szczególności Wigilia Bożego Narodzenia jest czasem sprawdzania ich siły woli. Wówczas zdarza się niepowtarzalna okazja skosztowania dań, które często goszczą na naszych stołach tylko w ten jeden wieczór.
Wyniki nowych badań sugerują, że palenie tytoniu może być odpowiedzialne za ponad jedną trzecią przypadków najbardziej rozpowszechnionej i najostrzejszej postaci reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS). Co więcej wśród osób z podwyższoną podatnością genetyczną na RZS, palenie tytoniu może stać za ponad połową wszystkich przypadków. Odkrycia opublikowane w czasopiśmie Annals of the Rheumatic Diseases dostarczają kolejnego argumentu pracownikom służby zdrowia, aby odradzać palenie tytoniu, zwłaszcza osobom z historią RZS w rodzinie.
Pierwszy krok w kierunku zdrowszego życia to modyfikacja diety i pozbycie się innych „niezdrowych" przyzwyczajeń żywieniowych. Dobrym początkiem jest wprowadzenie owsianych otrąb do swojego codziennego menu, które zawierają dużo błonnika i beta glukanów.
„Dobry cholesterol" zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera u osób starszych.
Międzynarodowy zespół naukowców pracujący pod kierunkiem Uniwersytetów w Leicester oraz Cambridge w Wlk. Brytanii odkrył markery genetyczne, które identyfikują osoby zagrożone tworzeniem się skrzepów i zawałem serca. Badania, których wyniki zostały opublikowane w czasopiśmie Blood, mogą wskazać potencjalne cele terapeutyczne w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych.
Zbytnia ilość znamion to zwykle powód do wstydu i zwiększonej ostrożności w poruszaniu się. Naukowcy twierdzą jednak, że tak być nie powinno, dzięki znamionom bowiem dłużej wygląda się młodziej i łatwiej o ochronę przed różnymi chorobami.
Dążenie do utraty na wadze może stanowić bardzo trudną walkę u osób najbardziej otyłych Jest to niełatwe zarówno psychicznie, jak i fizycznie dla większości ludzi, którzy próbują stracić niechciane fałdki. Wyszukiwanie sposobu na schudnięcie to też prawdziwa droga przez mękę, bowiem takich metod znajdziemy choćby w Internecie tysiące, a rynek zalany jest różnorodnymi pigułkami mającymi wspomagać cały proces. Teraz dorzucono kolejny farmaceutyk - Contrave, który został zaakceptowany przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków FDA (ang. Food and Drug Administration, w skrócie FDA).