Liczba wyników: 4835
Super jedzenie to najbardziej odżywcze pożywienie stanowiące świetne źródło licznych minerałów, witamin, enzymów, antyoksydantów, protein, koenzymów. Eksperci popularyzują produkty najpotężniejsze w dbałości o dobry stan zdrowia i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Cholesterol jest niezbędny dla wielu podstawowych funkcji organizmu. Współcześnie jednak, ze względu na specyfikę dzisiejszego stylu życia, coraz więcej ludzi zmaga się z nadmiarem tego rodzaju tłuszczu, który prowadzi do poważnych, zagrażających życiu chorób. Warto więc mieć na uwadze fakt, że określone zmiany w codziennym menu umożliwią ochronę przed tymi zagrożeniami.
Ryzyko hospitalizacji lub zgonu z powodu choroby serca jest o 32 proc. niższe u wegetarian niż ludzi, którzy jedzą mięso i ryby, wynika nowego badania uczonych z Uniwersytetu w Oksfordzie.
Choroba przewlekła, taka jak cukrzyca, charakteryzuje się tym, że okresy dobrego samopoczucia w procesie leczenia mogą przerywać dni osłabienia, pogorszenie stanu zdrowia, w tym powikłania (jak zespół stopy cukrzycowej). W takich sytuacjach osoba chora może być pełna zwątpienia w sens dalszych starań i przestrzegania zasad przekazanych przez lekarza. Dlatego wsparcie bliskich może być najsilniejszym motywatorem do kontynuowania leczenia – mówi mgr Dorota Gromnicka, psycholog.
Polacy coraz mniej dbają o stan swoich stóp i dłoni. Na grzybicę paznokci cierpi już 22 proc. Polaków, a w ciągu najbliższych lat ta liczba może tylko wzrosnąć - wynika z badań przeprowadzonych przez klinikę Dentim Body Care z Katowic.
Zmniejszenie masy mięśni nie tylko wpływa na zdolność do podnoszenia ciężkich przedmiotów, ale sprawia też, że trudniej jest zachować równowagę. Trudności z utrzymaniem stabilnej postawy natomiast prowadzą do częstszych upadków, a nawet przeszkadzają w wykonywaniu najprostszych, codziennych zadań.
Aby zmniejszyć ilość dostarczanych sobie codziennie kalorii, należy zdystansować się od złych wiadomości, a najlepiej w ogóle ich unikać, przekonują uczeni.
Czy geny mają swój udział w większej oporności ludzi na substancje toksyczne? Na to wskazują wyniki nowych badań międzynarodowych. Badając mieszkańców argentyńskich wsi w Andach, na obszarze, na którym występuje wysokie stężenie arsenu w wodzie, naukowcy odkryli u nich prewalencję wariantu genu, który zapewnia skuteczny i mniej toksyczny metabolizm arsenu w organizmie w porównaniu do innych autochtonicznych grup zamieszkujących Amerykę Południową i Środkową. Pracując pod kierunkiem Uniwersytetu w Lund i Uniwersytetu w Uppsali, Szwecja, naukowcy po raz pierwszy zbadali, czy ludzie zamieszkujący określone regiony posiadają geny chroniące przed arsenem.
Ponieważ w wielu krajach rośnie liczba osób otyłych, wzrasta zachorowalność na dolegliwości związane z nadmierną wagą, takie jak cukrzyca typu 2 i problemy sercowo-naczyniowe. W odpowiedzi na tak zwaną „epidemię otyłości" wielu lekarzy apeluje o poprawę stanu zdrowia poprzez stosowanie odpowiedniej diety i ćwiczeń. Okazuje się jednak, że kobietom trudniej jest walczyć z niechcianymi kilogramami.
Zażywanie co najmniej jednej tabletki kwasu acetylosalicylowego w tygodniu może być związane z rozwojem zwyrodnienia plamki żółtej, wynika z najnowszych badań.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami