Liczba wyników: 5445
Lek na chorobę Alzheimera może znajdować się w naszym... jelicie.
Narażenie na działanie pestycydów i innych substancji chemicznych jest związane ze zwiększonym ryzykiem rozwoju choroby Parkinsona.
Witaminy z grupy B mogą chronić przed chorobą Alzheimera, wynika z nowych badań uczonych z Uniwersytetu Oxfordzkiego.
Starsi ludzie, którym podano znieczulenie ogólne przy poważniejszych zabiegach, mają o 35 procent wyższe ryzyko rozwoju demencji w późniejszym życiu, wynika z francuskiego badania.
Trwają szeroko zakrojone, potencjalnie przełomowe testy leków na chorobę Alzheimera. Celem badań przeprowadzanych na ludziach lem jest sprawdzenie, czy farmaceutyki na ciśnienie krwi mogą spowolnić lub powstrzymać postęp choroby. Najnowsze prace badawcze zaprezentowano opinii publicznej, aby uświetnić Europejski Miesiąc Mózgu.
Organizacja Alzheimer's Disease International opublikowała raport poświęcony oddziaływaniu demencji na gospodarkę światową. Autorzy szacują, że gdyby opiekę nad osobami cierpiącymi na demencję potraktować jako kraj, to byłaby to 18. gospodarka na świecie, która uplasowałaby się między Turcją a Indonezją. Europejski projekt MIMOVAX daje ogromne nadzieje na znaczący przełom w badaniach naukowych nad tą przypadłością.
Długotrwałe stosowanie niektórych leków przeciwbólowych z rodziny NLPZ (niesteroidowych leków przeciwzapalnych) jest związane ze wzrostem nawet o jedną trzecią ryzyka zawału serca, udaru mózgu i zgonu w wyniku incydentów sercowo-naczyniowych.
Starsi ludzie, którzy jeżdżą ze zwierzakami w samochodzie, są znacznie bardziej narażeni na uczestnictwo w wypadku niż ci, którzy nigdy nie miewają zwierząt „na pokładzie".
Inżynieria tkankowa wywiera ogromny wpływ na świat nauki. Hodowanie organów i części ciała człowieka w laboratorium jest możliwe poprzez sztuczne rusztowania, w których nowe komórki są pobudzane do rozwoju. To oznacza możliwość symulowania nanostruktury tkanek organizmu oraz hodowania organów i części ciała człowieka w laboratorium.
Jedzenie odgrywa ogromną rolę w naszym życiu. Kiepskie wybory żywieniowe mogą pogłębić rozmaite problemy zdrowotne, także mentalne, m. in. depresję.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami