Liczba wyników: 13644
Zdolność do odrzucania natrętnych negatywnych myśli zależy m. in. od doświadczeń i osobowości. Okazuje się, że znaczenie ma tu również to, jak się sypia.
Samotność jest odpowiedzialna za 18 proc. przypadków depresji wśród osób powyżej 50-go roku życia w Anglii.
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego ustalili, że triklosan - środek przeciwbakteryjny znajdujący się w wielu mydłach i innych artykułach gospodarstwa domowego - pogłębia stłuszczenie wątroby u myszy karmionych dietą wysokotłuszczową.
Pierwsze dni pandemii Covid-19 przyczyniły się do negatywnych skutków dla zdrowia psychicznego wielu ludzi, mówią eksperci z Penn State, jednak odkryto też, że niektóre techniki radzenia sobie - takie jak noszenie masek i skupianie się na trosce o samych siebie - miały związek z dobrym zdrowiem psychicznym.
Choroba Alzheimera rozwija się przez dekady. Rozpoczyna się śmiertelną reakcją łańcuchową, której efektem jest nagromadzenie się białek beta-amyloidu, które wyniszczają tkanki mózgu. Taka reakcja zaczyna się u myszy znacznie wcześniej, niż sądzono.
Do tej pory nie było jasne, czy infekcja SARS-CoV-2 lub COVID-19 skutkuje trwałą pamięcią immunologiczną, a tym samym pomoże chronić się przed ponownym zakażeniem.
Ekstrakt z liści miłorzębu japońskiego, może pomóc w walce z cukrzycą typu 2, ogłosili uczeni z University of Cincinnati.
Osoby z przewlekłym bólem dolnej części pleców, które samodzielnie wykonywały akupresurę, doświadczyły osłabienia bólu i objawów zmęczenia.
Osoby o najzdrowszym śnie miały o 42 proc. niższe ryzyko niewydolności serca, niezależnie od innych czynników, w porównaniu z ludźmi najsłabiej sypiającymi.
Jaja smażone lub gotowane to popularne na całym świecie danie podawane w ramach śniadania. Jednak korzyści zdrowotne z takiego posiłku mogą być przyćmione zagrożeniami - badania przeprowadzone na Uniwersytecie Południowej Australii pokazują, że nadmierna ilość jaj w diecie może zwiększyć ryzyko cukrzycy.