Liczba wyników: 5731
Osoby z łuszczycą są bardziej podatne na niewydolność serca. Ryzyko jest tym wyższe, im bardziej nasilony jest rozwój łuszczycy.
Uczeni z McMaster University w Hamilton w Kanadzie opracowali dietę, która pomoże zachować młodość i zwalczać oznaki starzenia. Badacze zidentyfikowali podstawowe składniki „eliksiru młodości".
Jeśli stężenie glukozy jest zbyt duże, osłabieniu ulegają zdolności do zapamiętywania i kurczy się hipokamp.
Tadeusz Mazowiecki, pierwszy niekomunistyczny premier po 1945 roku, zmarł dziś rano w wieku 86 lat.
Jak wynika z badań z udziałem 6 tysięcy Brytyjczyków, surfowanie po Internecie jest dobre dla zdrowia.
Picie kawy może zmniejszyć aż o 40 proc. ryzyko raka wątrobowokomórkowego, najczęstszego rodzaju raka wątroby.
Wielu z nas chce szybko i trwale pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Okazuje się, że jednym ze sposobów może być zaprzestanie spożywania mięsa. Badacze z amerykańskiego Uniwersytetu Loma Linda potwierdzili związek pomiędzy rodzajem diety i wagą badanych oraz wykazali, że wegetarianie mają średnio niższy wskaźnik BMI niż osoby jedzące mięso, nawet wtedy, gdy posiłki obu grup charakteryzują się podobną kalorycznością.
Prawie połowa polskiego społeczeństwa cierpi na otyłość lub ma nadwagę. Może się okazać, że do najczęściej wymienianych przyczyn takiego stanu – braku aktywności fizycznej i nieodpowiedniej diety – dołączą też zaburzenia snu. Naukowcy sądzą bowiem, że na utrzymanie prawidłowej wagi znaczący wpływ ma zdrowy i odpowiedni długi sen.
Zbyt niski wzrost, za grube uda, zmarszczki - niemal każda kobieta bez namysłu wymienia mankamenty swojego wyglądu i prawie zawsze ma sobie coś do zarzucenia.
Naukowcy twierdzą, że odkryli „zegar biologiczny", który może ujawnić wiek biologiczny większości tkanek. Dzięki temu da się wyjaśnić, jak starzeją się ludzkie organy i można znaleźć sposób na spowolnienie tego procesu.