Liczba wyników: 12699
Codzienna filiżanka kawy (a nawet trzy!) wiąże się z niższym ryzykiem udaru mózgu i śmiertelnej choroby serca.
Ludzie, których codzienna dieta zawiera co najmniej połowę porcji produktów bogatych we flawonoidy, mają o 20 proc. niższe ryzyko osłabienia funkcji poznawczych.
Dlaczego rozlew krwi i przemoc przyciąga widzów? Eksperci w dziedzinie komunikacji odkryli, że ludzie częściej oglądają filmy z krwawymi scenami agresji, jeśli czują, że konfrontacja z brutalnymi aspektami prawdziwego życia ma sens.
Starzenie się jest nieuniknionym procesem biologicznym, który powoduje m. in. widoczne zmiany w wyglądzie włosów. Teraz opisano unikalne cechy starzenia się włosów wśród różnych grup etnicznych.
W ostatnich latach eksperci ds. zdrowia publicznego ostrzegają przed rosnącą „epidemią" samotności, wskaźniki tego doświadczenia podobno podwoiły się w ciągu ostatniego półwiecza. W nowym badaniu uczeni z University of California San Diego School of Medicine sprawdzili, w jakim wieku w największym stopniu ludziom doskwiera samotność.
Zwiększanie świadomości na temat wewnętrznych sygnałów organizmu, takich jak bicie serca lub tempo oddechu, może sprzyjać tworzeniu pozytywnego obrazu własnego ciała.
Jeśli smażone jedzenie jest stałym elementem diety, oznacza wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci wśród kobiet po menopauzie.
Gdy jest się zdenerwowanym, nad górną wargą gromadzi się pot - to reakcja przewodnictwa skóry (SCR), czyli naukowa zmiana aktywności mechanizmów pocenia się. Dzięki temu też można monitorować stres i pomagać w jego osłabieniu.
Dobre nawodnienie przez całe życie może zmniejszyć ryzyko wystąpienia niewydolności serca.
Izolacja społeczna jest powiązana z różnymi problemami zdrowotnymi, a także krótszym życiem. Dlaczego tak się dzieje?
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami