Liczba wyników: 5777
W dojrzałym wieku warto ograniczyć określone produkty, by zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera, mówią badacze.
Wraz z wiekiem naprawdę „nabieramy rozumu", mówią uczeni.
Porzucenie przez partnera działa na mózg podobnie jak głód narkotykowy.
Umiarkowane ilości alkoholu spożywane w dojrzałym wieku mogą poprawiać pamięć. Korzystny efekt obserwuje się jednak tylko u tych osób, które nie doświadczają ryzyka choroby Alzheimera.
Nowe badania sugerują, że osoby z nieregularnym biciem serca mogą mieć zwiększone ryzyko depresji.
Wnioski z badań obejmujących tysiące kobiet po menopauzie sugerują, że pacjentki, u których rozwija się inwazyjny rak piersi, mogą zyskać znaczne korzyści prozdrowotne z przyjmowania suplementów zawierających zarówno witaminy, jak i minerały.
Temperatury spadają, deszcz siąpi coraz częściej, ale nawet przy najgorszej pogodzie, pod biurami można spotkać grupki stłoczonych i zmarzniętych pracowników, nerwowo zaciągających się papierosem. Przeważnie nie jest to w smak ich pracodawcom, którzy, szukając nowych sposobów na zniechęcenie podwładnych do tytoniowego nałogu, uciekają się niekiedy do różnego rodzaju zakazów. Niestety nie zawsze przynoszą one pożądane skutki.
Utrata zębów i krwawienie z dziąseł może być oznaką spadku zdolności myślenia u osób średnim wieku.
Starsi mężczyźni, którzy mają niski poziom witaminy B12, cechują się wyższym ryzykiem wystąpienia złamań .
Jeśli zdrowie nie jest wystarczającą zachętą, by się poruszać, być może silniejszą motywacją do aktywności będzie „rozpalanie wyobraźni". Jak wynika z nowych badań, regularne ćwiczenia wspomagają twórcze myślenie.