Liczba wyników: 4678
Rozpoczął się nowy projekt badawczy, którego celem jest zbudowanie nanoskopu, umożliwiającego skrining komórek pacjentów i mogącego wspomóc wczesne wykrywanie choroby Alzheimera.
Aktywność fizyczna i witamina E mogą pomóc opóźnić proces starzenia się. Moc tej potężnej kombinacji została szczegółowo zbadana przez uczonych przez University of Florida przedstawiona w magazynie Biological Research for Nursing.
Wzrasta liczba zachorowań na kiłę w Polsce – alarmują naukowcy z SWPS i Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Osoby zakażone nie traktują tej choroby poważnie. Mają wysoką samoocenę, są bardzo aktywne towarzysko i przedstawiają pozytywny obraz swojej sytuacji życiowej, a to niesie ryzyko dla osób zdrowych.
Dotychczasowe badania wykazały związek między piciem kawy a zmniejszonym ryzykiem choroby Parkinsona, udaru mózgu, cukrzycy, choroby serca i niektórych nowotworów. Ponadto, kawa pomaga zapobiec chorobie Alzheimera.
Korzystanie z pedometru (krokomierza) może motywować osoby starsze prowadzące siedzący styl życia do dodania dłuższych spacerów do codziennej rutyny.
Codzienne spożywanie gorzkiej czekolady może zmniejszyć ryzyko zdarzeń sercowo-naczyniowych, takich jak ataki serca i udary mózgu u osób z zespołem metabolicznym.
W przeciętnej kuchni znajduje się wiele produktów, które mogę mieć nie tylko kulinarne zastosowanie. Okazuje się, że niektóre przyprawy, warzywa i owoce oraz inne artykuły żywnościowe stanowią skuteczny medykament na rozmaite dolegliwości bólowe. Poniżej prezentujemy kolejne środki spożywcze mające także zastosowanie medyczne.
W toku przełomowych badań naukowcy z Czech i Wlk. Brytanii odkryli zależność między zjawiskiem déjà vu a strukturami w mózgu człowieka, faktycznie potwierdzając neurologiczne źródło tego fenomenu. Mimo wcześniej podejmowanych prac poświęconych badaniu tego zjawiska u osób zdrowych, nie wypracowano żadnych konkretnych dowodów... aż do tej pory. Wyniki badań opublikowało czasopismo Cortex.
Jak wynika z artykułu " Association of Coffee Drinking with Total and Cause-Specific Mortality ", opublikowanego w The New England Journal of Medicine, picie kawy może przedłużyć życie.
Mózgi, w których, pomimo wieku, utrzymane są odpowiednie połączenia nerwowe, zachowują swoje funkcje na wysokim poziomie, wynika z badań przeprowadzonych na zlecenie organizacji Age UK.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami