Liczba wyników: 4501
Prawie 50% pacjentów z cukrzycą typu 2 doświadcza ostrego i przewlekłego bólu, a około jedna czwarta cierpi z powodu szerokiego zakresu objawów, w tym uszkodzenia nerwów, zmęczenia i depresji.
Dostarczanie organizmowi flawonoli znajdujących się w kakao może poprawić funkcjonowanie mózgu, wynika z najnowszych badań opublikowanych w czasopiśmie Hypertension.
Niskokaloryczne substancje słodzące, ich wpływ na zdrowie, dobre samopoczucie oraz kontrolę wagi są bohaterami wielu opracowań naukowych. Temat jest podejmowany przez liczne organizacje i stowarzyszenia na całym świecie. Najnowszymi głosami w tej międzynarodowej debacie są opracowania Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego (ADA, American Diabetes Association) i Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego (AHA, American Heart Assiciation), Międzynarodowego Stowarzyszenia Producentów Słodzików (ISA) oraz Francuskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (ANSES).
Ćwiczenia wytrzymałościowe pomagają uchronić się przed upadkami. Im silniejsze mięśnie tym mniejsze prawdopodobieństwo upadku, niestety mniej niż jedna na dziesięć osób starszych regularnie wykonuje trening siłowy.
Już skromna utrata masy ciała może przydać osobom z nadwagą i otyłością aż dekadę ważnych korzyści dla zdrowia, w tym ochronę przed cukrzycą typu 2, wynika z nowych badań.
Choroby układu krążenia stanowią główną przyczynę zgonów w Polsce. Co roku z ich powodu umiera ponad 170 tys. Osób, z czego 20 tys. to zgony związane z wystąpieniem zawałów. Statystyki są alarmujące - w ciągu roku po przebytym incydencie umiera co 6 pacjent. Inicjatorzy programu miejskiego „Miasta w Formie” zdecydowali się na organizację cyklu bezpłatnych, otwartych spotkań i wykładów edukacyjno-informacyjnych skierowanych do takich pacjentów.
Najbardziej lubimy pomidory i ogórki, a także jabłka i owoce jagodowe. Nie zmienia to jednak faktu, że warzyw i owoców, z wyjątkiem tych egzotycznych, jemy coraz mniej.
Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia około 55% energii w zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diecie powinno pochodzić z węglowodanów złożonych. Ich głównym źródłem są produkty zbożowe. W przypadku osoby dorosłej wskazane jest spożywanie co najmniej trzech do pięciu porcji pełnego ziarna dziennie.
Żyjemy w czasach, w których idealnym wzorem jest bycie szczupłym, często utożsamiane z byciem atrakcyjnym. Jednak podejmowanie prób osiągnięcia idealnej sylwetki może wymknąć się spod kontroli, a w pewnych przypadkach doprowadzić do pojawienia się zaburzeń odżywiania. Testowanie różnych diet na własnym organizmie to niejednokrotnie igranie nie tylko z własnym zdrowiem, ale w niektórych sytuacjach również z własnym życiem.
Jak wynika z badań opublikowanych na lamach magazynu "Nature", flora jelitowa osób starszych nie jest taka sama u wszystkich, jak to ma miejsce u ludzi w młodym wieku, a różnica ta sprawia, że niektóre starsze osoby mogą liczyć na długowieczność.
Oczekiwana długość życia wzrasta dziś znacznie słabiej niż kilka dekad temu