Liczba wyników: 4501
Starsze kobiety, które chcą utrzymać odpowiednią wagę - co stanowi pewne wyzwanie dla wielu pań po menopauzie - powinny rozważyć cztery konkretne nawyki żywieniowe, wynika nowych badań.
Niedobory snu wiążą się z rozwojem agresywnych nowotworów piersi. Uczeni odkryli związek między niedostateczną ilością snu a biologicznie bardziej agresywnymi nowotworami, jak również prawdopodobieństwem ich nawrotu.
Co, jak i kiedy jemy, ma wpływ na nasze możliwości poznawcze. Dietetycy polecają określony sposób odżywiania się jako jeden z elementów dających szansę na dłuższe cieszenie się pełnią możliwości intelektualnych.
Kanony piękna ulegają zmianom, ale chęć bycia atrakcyjnym jest stała. Wygląd ma wpływ na pracę, zarobki, życie społeczne, etc. więc niemal każdy stara się, nie zawsze świadomie, już własnym wizerunkiem zyskać przychylność otoczenia. Dlaczego jednak ładny wizerunek oznacza zwykle młody wygląd?
Hemoroidy to problem zdrowotny, który dotyka co czwartą osobę po trzydziestce i co drugą po pięćdziesiątce. Schorzenie należy do grupy chorób, których się wstydzimy, stąd też wciąż do specjalistów trafia mniej niż połowa cierpiących! Wiele chorób ma podobny przebieg, dlatego nie zwlekajmy z wizytą u lekarza.
Osoby otyłe i cierpiące z powodu wysokiego ciśnienia krwi oraz innych problemów związanych z chorobą serca, a także cukrzycą mogą doświadczyć szybszego osłabienia zdolności umysłowych, ostrzegają francuscy uczeni.
Tabliczki z płatków zbożowych nierzadko lansowane jako zdrowa, dietetyczna przekąska, mogą być wręcz szkodliwym elementem naszego menu, ponieważ zawierają duże ilości cukru i tłuszczów.
Chirurgiczne leczenie otyłości nie tylko poprawia stan zdrowia, ale także korzystnie wpływa na życie społeczne i relacje rodzinne pacjentów.
106-letni Japończyk stał się najstarszą osobą, która przebyła świat korzystając z transportu publicznego.
Gotowane, w formie jajecznicy czy sadzone - bogate w cholesterol żółtka jaj mogą usztywniać tętnice w takim samym stopniu, jak czyni to palenie papierosów - uważa kanadyjski naukowiec. Ludzie doświadczający zwiększonego ryzyka choroby naczyniowej, nie powinni jeść żółtek, twierdzi dr David Spence, profesor neurologii na Uniwersytecie Zachodniego Ontario w Kanadzie.
Oczekiwana długość życia wzrasta dziś znacznie słabiej niż kilka dekad temu