Liczba wyników: 7801
Nie istnieje moment, w którym można skończyć treningi. Aktywność daje korzyści bez względu na wiek, a jej zaprzestanie szybko skutkuje osłabieniem możliwości poznawczych i fizycznych.
Konferencja poświęcona roli samorządów w kształtowaniu polityki senioralnej odbyła się 24 kwietnia 2017 r. w Sejmie. Organizatorem spotkania były sejmowe komisje: Polityki Senioralnej, Samorządu Terytorialnego i Polityki Regionalnej oraz Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
„Szczęście zależy od nas samych", pisał Arystoteles. Zanim odezwą się krytycy tego poglądu wyliczając zewnętrzne czynniki mające wpływ na nasz dobrostan psychiczny, warto doprecyzować - wśród wielu aspektów składających się na poczucie szczęścia wiele pozostaje pod naszą kontrolą. Jednym z nich umiejętność budowania relacji z innymi, w tym przyjaźni.
Dobre śniadanie to dobry początek dnia. Eksperci zalecają, by było one zróżnicowane i bogate w wartościowe składniki odżywcze. Badania przeprowadzone wśród 600 Polaków pokazują jednak, że skład naszych śniadań ogranicza się maksymalnie do kilku dań. Jemy też dość szybko i często wykonujemy przy tym dodatkowe czynności, choć większość z nas uważa, że pierwszy posiłek dnia jest najważniejszy.
Firma Mastercard zaprezentowała biometryczną kartę płatniczą nowej generacji, która łączy w sobie mikroprocesor i technologię rozpoznawania odcisku palca. Karta umozliwia weryfikację tożsamości jej posiadacza w czasie zakupów w sklepach stacjonarnych.
Sok jabłkowy jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów soku w Polsce. W 2015 roku aż 23% konsumentów wybrało ten smak jako ich zdaniem najlepszy. Oprócz walorów smakowych, za który jest ceniony, sok jabłkowy jest też źródłem składników mineralnych i antyoksydantów. Warto poznać dokładniej wybrane właściwości tego soku i pić go na zdrowie.
Kolendra od dawna jest stosowana jako długą środek leczniczy i poprawiający smak oraz zapach. O jej właściwościach można przeczytać w źródłach, które powstały 5 tysięcy lat p.n.e.
Udar mózgu stanowi trzecią co do częstości przyczynę zgonów oraz najczęstszy powód trwałej niesprawności u osób powyżej 40 roku życia w Polsce. Rocznie odnotowuje się ponad 60 tysięcy udarów mózgu. Choć ich przebieg i rokowania są różne, to pacjentów dotkniętych tą chorobą neurologiczną często łączy wspólny problem. Mowa o niedożywieniu, które dotyczy nawet 62% osób po przebytym udarze mózgu.
Warto ograniczyć lub wyeliminować z diety tłuszcze trans - dzięki temu można znacznie zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i zawału serca.
Może się wydawać, że zaspokojenie potrzeby słodkiego smaku bez narażenia się na dodatkowe kilogramy jest niemożliwe. Jednak najnowsze doniesienia medyczne pokazują, że jest wręcz przeciwnie - nie musimy rezygnować z przyjemności, jaką są pokarmy i napoje o słodkim smaku, aby zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę.