Liczba wyników: 14497
Osoby jedzące już dwie porcje czerwonego mięsa tygodniowo mogą być obarczone wyższym ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 w porównaniu z tymi, którzy rzadziej sięgają po ten produkt.
Powtarzający sen krótszy niż pięć godzin na dobę może zwiększać ryzyko wystąpienia objawów depresyjnych.
Barceloński Instytut Zdrowia Globalnego (ISGlobal) wspierany przez Fundację „la Caixa" obliczył, że liczba zgonów spowodowanych upałami latem 2022 roku w Europie mogła przekroczyć 70 tysięcy.
Wiele kobiet, którym udało się wygrać z rakiem piersi, przez lata po leczeniu doświadcza niepokojących problemów poznawczych. Stan zapalny może być tu jednym z winowajców.
Ograniczenie ogólnej ilości kalorii może odmłodzić mięśnie i aktywować szlaki biologiczne ważne dla dobrego zdrowia.
Ryzyko krwawienia z żołądka spowodowane długotrwałym stosowaniem kwasu acetylosalicylowego można zmniejszyć za pomocą krótkiej serii antybiotyków. To poprawia bezpieczeństwo profilaktycznego stosowania kwasu acetylosalicylowego w celu zapobiegania zawałom serca, udarom mózgu i niektórym nowotworom.
Sztuczna inteligencja może przewidzieć nagłą śmierć sercową, a być może nawet uwzględnić ryzyko dla zapobiegnięcia przyszłej śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych.
Stres w pracy i zaburzenia snu wiążą się z trzykrotnie wyższym ryzykiem śmierci z przyczyn sercowo-naczyniowych u pracowników z nadciśnieniem tętniczym.
Poprawa elastyczności w pracy może zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia. W miejscach pracy, w których wdrożono działania mające na celu zmniejszenie konfliktu między zaangażowaniem zawodowym i życiem osobistym czy rodzinnym, u pracowników o wyższym wyjściowym ryzyku kardiometabolicznym, szczególnie w starszym wieku, zagrożenie chorobami układu krążenia istotnie się zmniejszyło.
Jedzenie czosnku pomaga przeciwdziałać związanym z wiekiem zmianom w florze bakteryjnej jelit, powodujących problemy z pamięcią. Takie korzyści uzyskuje się dzięki siarczkowi allilu, związkowi występującemu w czosnku i znanemu z prozdrowotnych właściwości.