Liczba wyników: 542
Kolorowe, pełne warzyw talerze wiosną i zdominowany przez inne dodatki jadłospis zimą? Niekoniecznie. Każde z warzyw ma swój najlepszy okres w roku, a pojawiając się w danym sezonie może całkowicie spełnić nasze kulinarne oczekiwania. Także zimą, możemy więc jeść zdrowe, bogate w witaminy posiłki.
Stewardesa, policjant, mężczyzna z Pomorza Zachodniego, dziennikarka, starsza kobieta po powrocie z Nigerii, młody lekarz po pobycie w południowej części Afryki. Wszyscy umarli w ciągu ostatnich lat na malarię. Wspólnym mianownikiem tych tragicznych przypadków było zlekceważenie zdrowotnych zaleceń dla podróżnych udających się do egzotycznych krajów.
Cichy złodziej kości – tak nazywa się tą chorobę. Osteoporoza, bo o niej mowa, potrafi przez lata działać w ukryciu, by dać o sobie znać często dopiero w zaawansowanym stadium. Dlatego należy dołożyć wszelkich starań, zwłaszcza przekraczając 50-ty rok życia, by wzmacniać kości i dbać o ich stan.
Miłośnicy psów, kotów i innych udomowionych zwierzaków zgodnie twierdzą, że zwierzęta to niezwykli przyjaciele ludzi i źródło ciekawej wiedzy nie tylko o ich własnym świecie, ale i o swych właścicielach Co więcej zachowanie zwierzaków może być wręcz inspirujące dla ludzkich działań.
Okres zimowy w pełni. Krótkie dni niezbyt obfitujące w światło słoneczne i chłód wywołują zmiany w funkcjonowaniu organizmu. Niektórzy zaczynają się objadać, inni odnotowują spadek formy zarówno fizycznej, jak i psychicznej, u niektórych następuje modyfikacja pracy serca. Trzeba więc umieć sobie pomóc w przetrwaniu tego trudnego czasu.
Osoby przejadające się zwykle przygotowują posiłki używając dziwnej mieszaniny składników, takich jak tłuczone ziemniaki i ciasteczka lub frytki z cytryną, wynika z nowych badań.
Na zlecenie jednej z amerykańskich firm opracowano wynalazek, który ma stanowić alternatywę dla leczenia otyłości poprzez inwazyjne zabiegi chirurgiczne.
Świąteczny okres słynie z suto zastawionych stołów i folgowania apetytowi, ale i wyrzutów sumienia z powodu przejadania się. Zastosowanie kilku wskazówek ekspertów pozwoli jednak na spokojne raczenie się świątecznymi potrawami przy zachowaniu zdrowego umiaru.
Tradycja Bożego Narodzenia to nie tylko (i nawet nie przede wszystkim) karp, choinka i tłumy w centrach handlowych. Wszyscy cieszymy się na nadchodzące święta. Niektórzy również dlatego, że już za tydzień znajdą się z dala od mrozu, śniegu i stresujących przygotowań.
Jeszcze mały kawałek karpia, porcyjka świątecznego bigosu, dokładka kutii i parę pierniczków - w Wigilię i Boże Narodzenie trudniej sobie odmówić smakołyków, zwłaszcza tych które pojawiaja się na stole tylko ten jeden raz w roku. Jednak podjadanie może się źle skończyć dla naszego żołądka. Jak postępować, żeby uniknąć przejedzenia? Jak złagodzić nieprzyjemne skutki nadmiernego łakomstwa?