Liczba wyników: 1198
Pandemia sprawiła, że musieliśmy zrezygnować z przyjemności jedzenia „na mieście", co dla branży gastronomicznej jest fatalną wiadomością, ale może mieć też pewne pozytywne skutki - okazuje się, że domowe jedzenie sprzyja zdrowiu, a częste spożywanie posiłków poza domem jest związane ze zwiększonym ryzykiem zgonu z jakiejkolwiek przyczyny.
Nowe badanie przeprowadzone przez naukowców z Purdue University pokazuje, że pary często wolniej chodzą podczas wspólnych spacerów. Szybkość chodzenia jest mniejsza, jeśli ludzie trzymają się za ręce.
Dobra wiadomość dla tych, którzy lubią zaczynać dzień od filiżanki kawy: singapurscy badacze stworzyli nowe probiotyczne napoje kawowe i herbaciane.
Chcesz poprawić funkcje mięśni? Serwuj sobie jedną porcję zielonych warzyw liściastych każdego dnia, przekonują uczeni z Edith Cowan University (ECU).
Im więcej warzyw i owoców w diecie, tym lepiej. Produkty te zawierają bowiem polifenole, związki, które mogą przedłużyć nam życie.
Ludzie, którzy stosują dietę śródziemnomorską, szczególnie bogatą w zielone warzywa liściaste i ubogą w mięso, są częściej zachowują dobrą kondycję psychiczną w późniejszym życiu.
Od jakiegoś czasu sprawdza się wpływ odpowiedniej dawki witaminy D na rokowanie w różnych chorobach. Nacisk kładziony jest szczególnie na choroby zapalne, cukrzycę, choroby układu oddechowego i raka.
Rozciąganie (stretching) może być bardzo skuteczne w obniżaniu zbyt wysokiego ciśnienia krwi. Badania pokazują, że jest nawet efektywniejsze niż szybki marsz.
Odkryto związek między słabszą sprawnością fizyczną i podwyższonym ryzykiem wystąpienia łuszczycy, choroby autoimmunologicznej, mówią uczeni z Uniwersytetu w Göteborgu.
Wraz z wiekiem zmianie ulega kilka aspektów ich życia, w tym wzorce snu. Ludzie starsi potrzebują około siedmiu do ośmiu godzin snu na dobę, wielu zaś sypia krócej, co może zwiększać ryzyko problemów zdrowotnych.