Liczba wyników: 826
Od dawna oliwa z oliwek święci triumfy jako najlepszy tłuszcz do celów kulinarnych - najkorzystniej działa na nasz organzm. Teraz do obszernej listy profitów można dopisać ochronę przed cukrzycą typu 2.
Sól jest nieocenionym konserwantem i przyprawą. Od wieków ułatwia przechowywanie żywności i poprawia smak posiłków. Wraz z rozwojem przemysłu spożywczego stała się jednak wszechobecna i w efekcie bezwiednie serwujemy sobie jej nadmiar, niszcząc swoje zdrowie.
Pozbycie się nadmiaru kilogramów może być trudnym wyzwaniem. Co jednak, gdy usiłujesz schudnąć, wskazówka wagi ani drgnie, a i miarka nie wskazuje ani centymetra mniej. Może winny temu wcale nie jest słomiany zapał – być może masz na sumieniu któreś z najczęściej popełnianych podczas odchudzania błędów, na przykład…
Lubczyk, łac. Levisticum officinale, był wykorzystywany w celach leczniczych już średniowieczu. Jest stosowany przy wzdęciach i zaparciach, do wywoływania pocenia, w leczeniu kolek. Poza tym może pomóc w walce z żółtaczką, kamieniami nerkowymi i zapaleniem oskrzeli. Roślina była też stosowana jako lek moczopędny.
Wielu ludzi stosuje leki na pieczenie żołądka, ale dolegliwość ta często wynika z niewłaściwej diety czy nieodpowiednich pór jedzenia, więc zamiast stosowania framaceutyków, lepiej jest - na ile się da - osłabiać refluks żołądkowo-przełykowy dzięki odpowiedniemu stylowi życia, mówią lekarze.
Wątroba odpowiada za wiele przemian zachodzących w ludzkim organizmie. Odbywają się w niej zarówno procesy syntezy, magazynowania i metabolizowania różnych związków, jak też ich detoksykacja. Część z tych związków może być dla niej zabójcza.
Kawa może przedłużyć życie, mówią brytyjscy i amerykańscy badacze. Już trzy filiżanki tego napoju dziennie dają duże korzyści dla zdrowia.
Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że warzywa i owoce zawierają w sobie bogactwo witamin. W zależności jednak od kolorów, naturalne przekąski posiadają odmienne składniki odżywcze. Unikalna paleta barw tych produktów może być dla nas doskonałą wskazówką w czasie robienia zakupów. Co mówią kolory o warzywach i owocach, które spożywamy na co dzień?
Z nowych badań wynika, że w 2015 roku z powodu otyłości zmarło o 30 proc. więcej ludzi niż w roku 1990. Problem nadmiernej wagi jest coraz powszechniejszy.
Ćwiartka średniej wielkości arbuza ma tyle samo kalorii co dziesięć garści truskawek. Pięć garści truskawek to tyle co średniej wielkości gruszka. Owoce są pełne witamin, po prostu pyszne i kuszą szczególnie teraz gdy są świeże. Jednak czy owoce faktycznie mogą być jedzone bez ograniczeń?