Liczba wyników: 8633
Foodpairing, czyli sztuka łączenia smaków, wzbudza coraz większe zainteresowanie osób lubiących gotować. Nie wszyscy jednak wiedzą, że uzupełnić smak poszczególnych potraw i wzbogacić kulinarne doznania może także jeden z najpopularniejszych na świecie napojów, jakim jest herbata. Czy jednak powinniśmy ją pić podczas jedzenia? Które potrawy możemy bezkarnie łączyć z herbacianym naparem, a które na filiżankę ulubionego trunku pozwalają dopiero kilka minut po zakończeniu jedzenia?
Styczeń to na całym świecie zwyczajowo okres karnawału. A co po nim? Oczywiście słynny w Polsce „śledzik”, a więc ostatki. Już dziś warto pomyśleć, czym w tym roku poczęstujemy naszych gości! Bo jeśli właśnie śledzikiem, to jakim i jak przyrządzonym? Przecież wiadomo nie od dziś, że ryba rybie nierówna! W przypadku śledzia zdecydowanie warto bliżej zapoznać się z popularnymi matiasami! Choć uwaga, bo w Polsce matiasy popularne są raczej tylko z nazwy!
Podróżnik, pisarz i korespondent wojenny, jakim był Arkady Fiedler jest postacią w ostatnich latach nieco zapomnianą. Niezależny reżyser filmowy z Poznania, Jerzy Jernas - który zrealizował m.in. film „Bohaterowie z Wapna” czy „KSU – legenda Bieszczad, legenda rocka” postanowił przypomnieć współczesnym Polakom o zasługach Arkadego Fiedlera.
Po raz piąty rusza kampania „Za różnorodnością. Przeciw dyskryminacji.”, w ramach której kolorowa ciężarówka Komisji Europejskiej przemierza kraje należące do UE. Przedsięwzięcie stanowi element działań Komisji mających na celu uświadomienie obywatelom ich praw chroniących przed dyskryminacją i umożliwiających przeciwstawianie się przejawom niesprawiedliwego zachowania.
Trzeba przyznać, że ostatnie 50 lat w historii medycyny to znaczny postęp w leczeniu katarakty. Ale pierwsze zabiegi usunięcia tego schorzenia przeprowadzano już tysiące lat wcześniej. Jak wtedy wyglądały próby leczenia zaćmy i jaki postęp poczyniła okulistyka od tego czasu? Z pewnością znaczny. Ale nie od początku droga do sukcesu była usłana różami czy też – jak kto woli – udanymi operacjami na tak newralgicznym organie, jakim jest ludzkie oko.
Pozornie bliska i dobrze nam znana, niemniej osnuta aurą tajemnicy. Tak w skrócie można scharakteryzować największy kraj świata, jakim jest Rosja. Mnogość krain geograficznych oraz bogate dzieje historyczne powodują, że w kuchni rosyjskiej jak w tyglu mieszają się najróżniejsze receptury, składniki i aromaty. Proste w przygotowaniu, a zarazem tak bliskie polskim smakom potrawy staną się ciekawym i jakże apetycznym akcentem w naszej codziennej kuchni.
21 kwietnia w Warszawie odbyła się konferencja prasowa inaugurująca kampanię „Bialaczka - sprawdź, czy nie weszła ci w krew" zorganizowaną przez Fundację Urszuli Jaworskiej i Instytut Praw Pacjenta i Edukacji Zdrowotnej. Kampania ta ma na celu edukację społeczeństwa i zachęcenie do regularnego wykonywania morfologii krwi jako podstawowego badania we wczesnej diagnostyce chorób hematologicznych.
Jeśli nie unikniesz kilku ważnych błędów, twoje wysiłki w celu schudnięcia spełzną na niczym. Sprawdź, co zazwyczaj robimy nie tak, gdy chcemy zrzucić nadmiarowe kilogramy.
Około 7,3 miliona osób w Europie cierpi na chorobę Alzheimera (AD) i związane z nią zaburzenia takie jak demencja naczyniopochodna. Obciążenie systemów opieki zdrowotnej, z jakim to się wiąże, zwłaszcza w świetle starzejącej się populacji w Europie, jest przytłaczające. Koszt opieki nad jednym pacjentem wynosi około 21.000 EUR, natomiast łączny koszt leczenia w UE w 2005 r. wyniósł blisko 130.000 mln EUR.
7 marca w budynku gdańskiego Atheneum Gedanense Novum odbędzie się konferencja popularno-naukowa „Piękna i Bestia - Kobieta w walce z rakiem" mająca na celu rozpowszechnianie wiedzy o nowotworach kobiet. Jej organizatorem jest Koło Naukowe BIO-MED, działające przy Międzyuczelnianym Wydziale Biotechnologii Uniwersytetu Gdańskiego i Akademii Medycznej w Gdańsku.