Liczba wyników: 478
Stosowanie odpowiedniej diety i regularne ćwiczenia mogą pomóc tym, którzy doświadczają zaburzeń snu w wyniku problemów z oddychaniem.
Pracodawcy Rzeczypospolitej Polskiej oraz Komitet Farmaceutyczny przy Amerykańskiej Izbie Handlowej w Polsce ogłosili raport „Starzejące się społeczeństwo jako wyzwanie ekonomiczne dla europejskich gospodarek" opracowany przez ekspertów obu tych organizacji. Autorzy dokumentu zwracają uwagę na konieczność podjęcia wielosektorowych działań i współpracy rozmaitych instytucji na rzecz większego wykorzystania innowacji w medycynie, czyli w prewencji, diagnostyce i leczeniu, w celu poradzenia sobie z wyzwaniem starzenia się społeczeństwa, zwłaszcza w kontekście dyskusji na temat wydłużenia wieku emerytalnego.
Naukowcy z Belgii, Holandii i USA zidentyfikowali pojedyncze białko zwane kinazą CaM, które ma swój udział w biochemicznej kaskadzie doprowadzającej do pęknięcia mięśnia sercowego. Odkrycia rzucają światło na sposób, w jaki blokowanie procesów biochemicznych, zapoczątkowywane przez hormon aldosteron, mogłoby zapobiec pęknięciu serca po zawale.
Jesienno-zimowa depresja, niechęć do jakiegokolwiek działania, znużenie i smutek niewiadomego pochodzenia - któż nie zna tych tak charakterystycznych dla obu pór roku, stanów „psyche"? Radzimy sobie jak możemy, przyjmujemy witaminy i różnego rodzaju adaptogeny, ćwiczymy, chodzimy do kina, spacerujemy i marzymy o wiosennym słońcu.
Zdrowa i promienna cera to w dużej mierze zasługa dobrze dobranej diety. Spożywając odpowiednie produkty, możemy zapobiec uciążliwym problemom skórnym oraz wspomóc codzienną pielęgnację.
Witamina D to substancja znana przede wszystkim jako czynnik niezbędny do prawidłowego rozwoju układu szkieletowego. Jej niedobór wiąże się z ryzykiem krzywicy u dzieci oraz osteoporozy u starszych osób, najczęściej kobiet.
Nadeszła jesień, a wraz z nią sezon na jabłka. Można je jeść na surowo, dodawać do różnych potraw lub zrobić z nich konfitury. Mają wiele zastosowań w kuchni, a wszystko dzięki cenionym właściwościom smakowym i zapachowym. Są smaczne i cechują się silnym potencjałem prozdrowotnym, dlatego często królują jesienną porą na polskich stołach.
Zwykle owies kojarzony jest z paszą dla zwierząt. Tymczasem większość z nas nie zdaje sobie sprawy, jak wiele korzyści zdrowotnych niesie ze sobą jego obecność w diecie człowieka.
Wysiłki zmierzające do zgubienia nadmiaru kilogramów mogą okazać się bezskuteczne, jeśli zażywa się jednocześnie określone leki. Zarówno powszechnie dostępne farmaceutyki bez recepty, jak i te przepisywane przez lekarzy mogą sprawić kłopoty z nadwagą.
Jedzenie może być ważnym sprzymierzeńcem w dążeniu do zdrowszego i dłuższego życia. Słynny grecki lekarz Hipokrates ponad 2 tysiące lat temu apelował: „spraw, by jedzenie było twoim lekiem". Łatwo jednak zboczyć ze zdrowej ścieżki: tzw. junk food, tłuszcze nasycone, rafinowana mąka, antybiotyki i hormony w produktach żywnościowych to nasza codzienność - a przecież zaopatrzeni w wiedzę powinniśmy sami dokonywać lepszych wyborów dietetycznych.