Liczba wyników: 2727
Co piąty senior nie przeznacza żadnych pieniędzy „na przyjemności”, co trzeci (33 proc.) deklaruje, że wydaje na ten cel poniżej 100 zł miesięcznie – wynika z badania Funduszu Hipotecznego DOM. Najczęstsze formy spędzania wolnego czasu wśród emerytów to czytanie książek i gazet (86 proc.), oglądanie telewizji (prawie 62 proc.), spacery (35 proc.) oraz prace w ogródku (prawie 13 proc.). Czy polscy seniorzy jeżdżą na wakacje? Gdzie wypoczywają i z czego finansują wojaże?
Nieodpłatne porady i konsultacje medyczne, wykłady, zajęcia jogi, usługi w zakresie makijażu, pokazy mody seniorek, szkolenia „Bezpieczny Senior” prowadzone przez Policję, konkursy – z tych oraz innych atrakcji będą mogli skorzystać Seniorzy z Łodzi i okolic podczas Targów Super Senior. Podczas Targów swoje produkty i usługi zaprezentuje ponad 100 wystawców na powierzchni liczącej łącznie 4 tysiące metrów kwadratowych. Wstęp na Targi jest bezpłatny.
Głównym źródłem witaminy D w organizmie człowieka jest synteza skórna, która pokrywa zapotrzebowanie na ten składnik w około 80-100%. Należy jednak podkreślić, że w naszej szerokości geograficznej produkcja witaminy D może być efektywna od maja do września w godz. 10.00-15.00, pod warunkiem kąpieli słonecznej minimum 18% powierzchni ciała – czyli nieosłoniętych przedramion i podudzi, bez filtra w czasie 15 minut. Taki czas ekspozycji na słońce może w pełni pokryć całodzienne zapotrzebowanie na witaminę D u zdrowej osoby dorosłej.
„Nieskończona wyobraźnia”, „fantastyczne przygody”, „zabójcze tempo akcji” – mówią o jego pisarstwie krytycy. Clive Cussler jest dziś najpopularniejszym na świecie autorem powieści przygodowo-sensacyjnych. Jego książki zostały przełożone na ponad 40 języków i wydane w 100 krajach, a ogólna liczba sprzedanych przez niego egzemplarzy sięga 125 milionów sztuk. Niestrudzony poszukiwacz, podróżnik, który zwiedził wszystkie kontynenty i zawodowy nurek – Cussler uosabia fascynujący świat, jaki znamy tylko z książek i ekranów kin.
W ostatnich dwóch latach liczba umów o pracę na czas nieokreślony wzrosła w Polsce o ponad pół miliona. W pierwszym kwartale tego roku umowy te posiadało ponad 9,5 mln polskich pracowników – wynika z danych GUS. W analogicznym okresie poprzedniego roku było ich ponad 9,1 mln, a w 2015 r. niespełna 9 mln. Z kolei umów o pracę na czas określony w pierwszym kwartale 2017 r. zawarto 3,4 mln, a jeszcze przed rokiem – ponad 100 tys. mniej.
Astma oskrzelowa jest przewlekłą, zapalną chorobą dróg oddechowych, spowodowaną najczęściej alergią. W ostatnich latach częstość jej występowania gwałtownie rośnie. Według danych Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) choruje na nią 300 milionów ludzi, a szacuje się, że w ciągu następnych 15 lat liczba ta może wzrosnąć o kolejne 100 milionów. Najwięcej zachorowań występuje w krajach rozwiniętych (np. Wielka Brytania, Australia, Szwecja, Finlandia), a najmniej (1 proc.) wśród Eskimosów i Japończyków. W Polsce astmę ma 4 mln osób.
Polacy są coraz bardziej świadomymi konsumentami, dlatego też coraz chętniej sięgają po droższą, ale za to ekologiczną, żywność. Warto wiedzieć, że zdrowy styl życia to nie tylko robienie przemyślanych zakupów. Ale także świadomość, że proces dbania o produkty zaczyna się w domu, od odpowiedniego przechowywania. Zbyt wysoka temperatura sprawia, że jedzenie szybciej się psuje. Za niska może pozbawiać żywność cennych właściwości. W jaki sposób odpowiednio przechowywać jedzenie, aby być w 100% pewnym, że stanowi źródło wartości odżywczych?
Ponad 100 filmów pełno- i krótkometrażowych polskiej i zagranicznej produkcji zostanie pokazanych podczas rozpoczynającej się 23. lipca br. 11. edycji Sopot Film Festival. W tym roku impreza jest częścią artystycznego projektu Otwarty Kurort Kultury - realizowanego w ramach oficjalnych obchodów Polskiej Prezydencji w Radzie UE. Na widzów czekają najnowsze pełnometrażowe produkcje światowego formatu i filmy, których nie można było dotąd zobaczyć w polskich kinach, ponadto koncerty do kina niemego, pokazy plenerowe, wystawy i spotkania z twórcami.
Z danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że w ciągu ostatnich lat spada spożycie pieczywa w Polsce. W przeliczeniu na osobę spożywamy go średnio 45 kilogramów rocznie, dla porównania w 1980 roku przeciętny Polak spożywał aż 100 kilogramów pieczywa w ciągu roku. Skąd taka zmiana w zachowaniach konsumentów? Czy kiedyś pieczywo rzeczywiście było lepszej jakości? Jak zmieniły się metody produkcji chleba na przestrzeni lat? Jakiego pieczywa szuka dzisiejszy konsument?
Pączek to przysmak znany na całym świecie. Choć przybiera on różną formę, jedno jest pewne - to wyjątkowo kaloryczny smakołyk o wysokim indeksie glikemicznym! Ma średnio 340 kcal, 5 g białka, 52 g węglowodanów i 12 g tłuszczu. Oznacza to, że jeden pączek zaspokaja prawie 1/3 dziennego zapotrzebowania na tłuszcz i żeby go spalić, trzeba by jeździć na rowerze przez ponad godzinę. Średnio w Tłusty Czwartek zjadamy 2,5 pączka, co w skali Polski daje aż 100 milionów takich wypieków. Tłusty Czwartek jest zatem wyjątkowo tłusty.