Liczba wyników: 3334
Wyniki metaanalizy opublikowanej w czasopiśmie internetowej „Neurology" wskazują, że nawet niewielki wzrost spożycia białka, tj. o 20 gramów dziennie, może zmniejszyć ryzyko udaru, zwłaszcza jeśli białko pochodzi z ryb.
Powód „epidemii" otyłości jest banalny - po prostu za dużo jemy. Nie jest to zatem jedynie problem jakości tego, co sobie serwujemy, ale jednocześnie kwestia nadmiaru jedzonych produktów.
Osoby, które nie jedzą mięsa, cechują się średnio o 7 mm Hg niższym ciśnieniem skurczowym i o 5 mm Hg niższą wartością ciśnienia rozkurczowego.
W dojrzałym wieku warto ograniczyć określone produkty, by zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby Alzheimera, mówią badacze.
Nawet genetyczny czynnik ryzyka udaru mózgu może być osłabiony dzięki stosowaniu diety śródziemnomorskiej.
Dla wielu cukrzyca typu 2 jest przyczyną nadwagi bądź otyłości. Tymczasem choroba ta jest powikłaniem, które pojawia się jako konsekwencja nadmiernej masy ciała. Z tego powodu kluczową kwestią w leczeniu cukrzycy typu 2 jest zmiana nawyków żywieniowych. Wokół diety osób chorych na cukrzycę typu 2 narosło wiele mitów. Eksperci z Polskiego Towarzystwa Badań na Otyłością odsłaniają prawdę na temat codziennego jadłospisu osób chorych.
Śródziemnomorski sposób odżywiania się zyskał rzesze zwolenników, ponieważ oferuje nie tylko szeroką gamę smakowitych dań, ale pomaga ochronić się przed rozmaitymi chorobami, m. in. chorobami serca. Teraz wykazano, że powstrzymuje również starzenie się mózgu.
Stosowanie diety bogatej w błonnik oznacza nie tylko dbanie o dobre funkcjonowanie układu pokarmowego, pomaga również dbać o zdrowie serca, mówią eksperci.
Postęp w medycynie, poprawa diety i lepsze warunki życia powodują, że zwiększa się odsetek osób dożywających siódmej i kolejnych dekad. W wielu rozwiniętych i rozwijających się krajach tempo wzrostu grupy wiekowej 60 + przekracza tempo wzrostu całej populacji. To oznacza zwiększone starania różnych specjalistów w promowaniu odpowiedniego stylu życia - obejmującego m. in. adekwatną do potrzeb seniorów dietę, odpowiadającą na zmiany zachodzące w starzejącym się organizmie.
Kobiety częściej niż mężczyźni spożywają warzywa i owoce – tak wynika z badań przeprowadzonych przez agencję Inquiry na potrzeby ogólnopolskiej kampanii „Pora ma pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców”. Czyżby płeć rzeczywiście determinowała nasze wybory żywieniowe?