Liczba wyników: 6582
Ponad 18 mln Polaków ma podwyższony poziom cholesterolu, który jest drugim po nadciśnieniu tętniczym czynnikiem zwiększającym ryzyko zawału serca, który jest przyczyną prawie połowy wszystkich zgonów w naszym kraju. Niestety w dalszym ciągu w Polsce nie ma rozwiązań, które zmieniłyby te wysokie statystyki. Z badań wynika, że duża część osób nie jest świadoma swojego stanu, dlatego tak ważna jest edukacja jeśli chodzi o profilaktykę pierwotną i wtórną. A edukacja, jak sądzi prof. dr hab. n. med. Zbigniew Gaciong, Kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych, Nadciśnienia Tętniczego i Angiologii WUM w Warszawie, mogłaby w tej kwestii wiele zmienić.
Nietrzymanie moczu (NTM) to kłopotliwy problem, który dotyczy częściej kobiet niż mężczyzn. W skali kraju ta dolegliwość dotyczy około 4 milionów Polaków. Problemu nie należy bagatelizować - nieleczone nietrzymanie moczu może prowadzić do powstawania innych schorzeń. Dolegliwościom można zaradzić nie rezygnując z aktywnego trybu życia.
Palący diabetycy narażają się na szczególnie wysokie ryzyko problemów zdrowotnych.
Jest na wyposażeniu każdej łazienki i może przydać się w różnych sytuacjach, nie tylko do ochrony przed próchnicą - przejrzyj niezwykłe zastosowania pasty do zębów.
We Wroclawiu stomatolodzy Uniwersytetu Medycznego bezpłatnie przebadają 500 osób w wieku powyżej 65 roku życia. Będą sprawdzać nie tylko stan jamy ustnej, ale też to, jak wpływa on na jakość życia wrocławian.
Jesień kojarzy nam się z krajobrazami o ciepłych, złocistych barwach, pieszymi wędrówkami i grzybobraniem. Jest to także powrót do codziennych obowiązków – pracy i szkoły. Nie zapominajmy, że zmienna pogoda może przyczynić się do osłabienia naszej odporności. Oto kilka prostych porad jak przygotować organizm na zimę w te chłodniejsze dni.
Nie należy całkowicie rezygnować z cukru w diecie – przekonują eksperci. Bez szkody dla zdrowia i sylwetki można spożywać zwłaszcza cukier naturalnie obecny w owocach i warzywach. Kontrolować trzeba natomiast ilość spożywanego cukru dodanego, który jest obecny nie tylko w słodyczach, ale również w takich produktach jak parówki, wędliny czy keczup. Według WHO ilość cukru dodanego w codziennej diecie nie powinna przekraczać 12 łyżeczek.
Krok do przodu w karierze zawodowej to marzenie niejednego pracownika. Jednak piękna wizja, w której zdobyte do tej pory doświadczenie pozwala na szybki awans i wyższe, satysfakcjonujące wynagrodzenie może okazać się jedynie fantazją. Niezależnie od tego, czy walczymy o zmianę na wyższe stanowisko w innej firmie, czy awans w obecnym miejscu pracy, warto wziąć pod uwagę kilka istotnych kwestii i dobrze się do niej przygotować. Tak, żeby na mecie czekał na nas sukces, a nie rozczarowanie.
Statystyczny mieszkaniec Europy marnuje 180kg jedzenia rocznie, z czego wynika, że w koszu pojedynczej osoby ląduje około 0,5kg żywności dziennie. To może wydawać się szokujące, ale do wyrzucania jedzenia przyznaje się aż 39% Polaków, podczas gdy w tym samym czasie, tylko w samej Polsce głoduje setki tysięcy dzieci… Wprowadzenie kilku prostych zasad pozwala jednak zredukować ten problem do minimum.
Dwie minuty skakania dziennie może wzmocnić kości biodrowe u osób starszych i zmniejszyć ryzyko złamania po upadku.