Liczba wyników: 12279
Metabolit wytwarzany po zjedzeniu soi może - z pomocą odpowiednich bakterii - zmniejszyć główny czynnik ryzyka demencji.
Bogate we flawanole składniki diety - na przykład herbata, jabłka czy owoce jagodowe - pozwalają na obniżenie ciśnienia krwi.
W nocy z 24 na 25 października możemy "bezkarnie" spać o godzinę dłużej. O godzinie 3:00 cofamy zegarki o godzinę. Czy zmiana ta, wprowadzana w zupełnie innych okolicznościach jest jednak konieczna w XXI wieku?
Pochodna witaminy A, tj. kwas retinowy znajdujący się w dużych ilościach w słodkich ziemniakach i marchwi, pomaga przywrócić komórki przedrakowe z powrotem do formy normalnych, zdrowych komórek piersi.
Terapia hormonalna stosowana w okresie menopauzy wiąże się z mniejszą liczbą zmarszczek i mniejszą sztywnością skóry u kobiet po menopauzie, mówią uczeni z Yale School of Medicine.
Seniorzy z ciężką apatią czy też brakiem zainteresowania zwykłymi czynnościami mogą mieć wyższe ryzyko rozwoju demencji niż pozostali.
Łysienie typu męskiego i przedwczesne siwienie oznacza wysokie ryzyko chorób serca jeszcze przed 40 rokiem życia. Otyłość również jest zagrożeniem, ale nieco niższym.
Niskie temperatury w otoczeniu mają przełożenie na wyższy poziom witaminy A u ludzi i myszy. Pomaga to przekształcić „złą" białą tkankę tłuszczową w „dobrą" tkankę brązową, która pobudza spalanie tłuszczu i wytwarzanie ciepła w organizmie. Tej przemianie rodzaju tłuszczu zwykle towarzyszy zwiększone zużycie energii i dlatego może być obiecującym podejściem do opracowywania nowych leków na otyłość.
Jak wynika z nowych badań opublikowanych w czasopiśmie "Eating and Weight Disorders", osoby z zaburzeniami odżywiania 12 razy częściej koncentrują się na dostrzegalnych wadach ich wyglądu fizycznego niż osoby bez zaburzeń związanych z jedzeniem.
Być może oksytocyna, czyli tzw. "hormon miłości i przywiązania", pomoże w walce z koronawirusem.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia