Liczba wyników: 4540
Choroby serca i układu krążenia stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów w Polsce. Wraz z wiekiem rośnie ryzyko zachorowania, tym bardziej więc warto wiedzieć, co można zrobić, aby zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju tych dolegliwości.
Wyniki badania przeprowadzonego w Wielkiej Brytanii wskazują, że picie czarnej herbaty ma korzystniejsze działanie niż sądzono wcześniej nie powodując przy tym u pijących odwodnienia.
Podobnie jak jagody dziesięć lat temu, teraz granat został ogłoszony „super-jedzeniem". Niedawno przeprowadzona seria badań wykazała różne korzyści zdrowotne uzyskiwane dzięki jedzeniu granatów. Nowe testy przeprowadzone przez dr Emada Al-Dujaili z Queen Margaret University w Wielkiej Brytanii potwierdziły, że wspomniany owoc pomaga również zmniejszyć fizjologiczne objawy stresu.
Starzenie się skóry to nieunikniony proces fizjologiczny. Warto jednak wiedzieć, co wpływa na starzenie się skóry i jakie czynniki przyspieszają ten proces, czego unikać, aby jak najbardziej opóźnić pojawienie się zmarszczek oraz jakich składników szukać w preparatach przeciwzmarszczkowych.
W dniach 7 i 8 czerwca odbędzie się w Warszawie akcja bezpłatnych badań profilaktycznych skierowanych do osób chorych na cukrzycę. Jednym z podstawowych celów akcji jest przede wszystkim zapobieżenie cukrzycowemu obrzękowi plamki (DME), schorzeniu będącego najczęstszą przyczyną ślepoty wśród osób w wieku produkcyjnym.
Jack Kevorkian, lekarz, który pomógł ponad stu osobom w eutanazji, zmarł w piątek w Michigan. Miał 83 lata.
Uczeni wykryli nową postać lipoprotein o niskiej gęstości (LDL). Nowopoznany rodzaj cholesterolu okazał się najbardziej niebezpieczny dla zdrowia.
Ryby przydają wielu korzyści prozdrowotnych i dlatego nie tylko organizacje pozarządowe, ale nawet władze promują dietę bogatą w ryby. Przykładem może być np. popularna w Polsce kampania edukacyjna pod hasłem "Ryba wpływa na wszystko" Departamentu Rybołówstwa w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ostatnie badania wykazały, że jedzenie ryb wiąże się z mniejszym ryzykiem niewydolności serca u starszych kobiet.
Dzienne spożycie soli w Polsce prawie trzykrotnie przekracza zalecaną przez WHO dawkę. Świadomość polskich konsumentów dotycząca zagrożeń wiążących się z nadmiernym spożyciem soli jest znikoma i nie przekłada się na zmianę nawyków - wynika z Raportu Mniej Soli.
Kiełki brokułów i dojrzałe warzywa stanowią silną antynowotworową parę. Anty-rakotwórcze właściwości warzyw z rodziny kapustnych, takich jak brokuły, są już powszechnie znane, ale nowe badania wykazały, że można te własności dwukrotnie zwiększyć przez jedzenie dojrzałych warzyw i kiełków.