Liczba wyników: 5553
Amerykańskie badania wykazały, że zmniejszenie obwodu talii i jedzenie mniejszej ilości przetworzonych produktów może pomóc w zapobieganiu chorobom nerek.
Osoby z łuszczycą są bardziej podatne na niewydolność serca. Ryzyko jest tym wyższe, im bardziej nasilony jest rozwój łuszczycy.
Uczeni z McMaster University w Hamilton w Kanadzie opracowali dietę, która pomoże zachować młodość i zwalczać oznaki starzenia. Badacze zidentyfikowali podstawowe składniki „eliksiru młodości".
Jeśli stężenie glukozy jest zbyt duże, osłabieniu ulegają zdolności do zapamiętywania i kurczy się hipokamp.
Jak wynika z badań z udziałem 6 tysięcy Brytyjczyków, surfowanie po Internecie jest dobre dla zdrowia.
Picie kawy może zmniejszyć aż o 40 proc. ryzyko raka wątrobowokomórkowego, najczęstszego rodzaju raka wątroby.
Dorosłe dzieci często zachęcają dojrzałych rodziców, by zapisali się na siłownię. W odpowiedzi zaś słyszą, że nie ma takiej potrzeby, skoro seniorzy robią kilometry po domu sprzątając... okazuje się jednak, że prace domowe nie mogą zastąpić standardowego treningu.
Wielu z nas chce szybko i trwale pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Okazuje się, że jednym ze sposobów może być zaprzestanie spożywania mięsa. Badacze z amerykańskiego Uniwersytetu Loma Linda potwierdzili związek pomiędzy rodzajem diety i wagą badanych oraz wykazali, że wegetarianie mają średnio niższy wskaźnik BMI niż osoby jedzące mięso, nawet wtedy, gdy posiłki obu grup charakteryzują się podobną kalorycznością.
Prawie połowa polskiego społeczeństwa cierpi na otyłość lub ma nadwagę. Może się okazać, że do najczęściej wymienianych przyczyn takiego stanu – braku aktywności fizycznej i nieodpowiedniej diety – dołączą też zaburzenia snu. Naukowcy sądzą bowiem, że na utrzymanie prawidłowej wagi znaczący wpływ ma zdrowy i odpowiedni długi sen.
Zbyt niski wzrost, za grube uda, zmarszczki - niemal każda kobieta bez namysłu wymienia mankamenty swojego wyglądu i prawie zawsze ma sobie coś do zarzucenia.