Liczba wyników: 5710
Najnowszy Global AgeWatch Index informuje o jakości życia osób po sześćdziesiątce w 96 krajach. Najlepsza starość czeka mieszkańców Norwegii i Szwecji, najtrudniejsza ludzi z Afganistanu i Mozambiku. Polska plasuje się na 32 miejscu.
Wśród ponad 5 tysięcy kobiet po menopauzie, które mieszkały w obrębie 100 metrów od ruchliwej drogi, 22 procent miało wyższe ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego w porównaniu do pań mieszkających co najmniej 800 metrów dalej.
Olej kokosowy zyskuje na popularności. Jest coraz łatwiej dostępny i wielu uważa, że warto o nim pamiętać robiąc zakupy, bo okazuje się, że jego zdrowotne korzyści są trudne do przecenienia.
Rozpoczął się sezon na dynie i warto wykorzystać przepisy na dania z tym smacznym i zdrowym warzywem. Choć okazuje się, że dynia może mieć i inne zastosowania.
Regularnie ćwiczysz, starasz się nie przesadzać ze słodyczami, ograniczasz pieczywo, a wciąż nie chudniesz. Dlaczego tak się dzieje? Jeśli nie będziesz przestrzegała trzech podstawowych zasad żywieniowych, Twoja dieta może pójść na marne.
Teoretycznie wszyscy wiedzą o tym, że aktywny tryb życia, unikanie stresu i dobrze zbilansowana dieta to doskonały przepis na zdrowie. W praktyce jednak nie wygląda to tak optymistycznie. Nowotwory, choroby układu krążenia, otyłość, cukrzyca, osteoporoza – to tylko część chorób dietozależnych, czyli takich, których przyczyną są niezdrowe nawyki żywieniowe.
Wyniki Barometru Providenta wskazują, że ponad 58 procent gospodarstw domowych w Polsce nie posiada żadnych oszczędności. Odkładamy głównie z myślą o wydatkach na zdrowie i leczenie.
Kwas acetylosalicylowy może przyczynić się do zmniejszenia wytwarzania określonych hormonów, które sprzyjają wzrostowi różnych rodzajów nowotworów, w tym nowotworu gruczołu krokowego.
Jesień wiąże się z określoną ofertą dietetyczną. Są produkty, dla których to główny sezon i po nie warto sięgać, by zyskać jak najwięcej odżywczych korzyści. W październiku i listopadzie serwuj sobie szczególnie często: jabłka, brukselkę, dynię, słodkie ziemniaki, winogrona i śliwki.
Nadwaga lub otyłość nie są jedynymi czynnikami, które prowadzą do cukrzycy typu 2, wynika z badań.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami