Liczba wyników: 4884
To jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Są łatwo dostępne i stanowią składnik wielu powszechnie znanych i lubianych w Polsce dań. Wkrótce zaczną się zbiory, więc poniżej kilka ciekawych faktów, które - pomimo kariery jabłek na rodzimej ziemi - nie są powszechnie znane.
Jedzenie większej ilości świeżych owoców jest związane z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2, natomiast picie wielu soków owocowych ma odwrotny skutek...
Ryzyko cukrzycy typu 2 może być wyższe w przypadku stanów zapalnych niż nadmiarowych kilogramów.
Zapytaj pierwszego lepszego dzieciaka, z czym kojarzy mu się jabłuszko. Raczej nie z Adamem i Ewą. Owoc wciąż symbolizuje pokusę, ale związaną z gadżetami i statusem życiowym. Joshua Michael Stern zaryzykował podwójnie. Chciał przenieść na ekrany historię Steve'a Jobsa nie budując mu spiżowego pomnika, a w głównej roli obsadził Ashtona Kutchera - aktora, którego o geniusz nikt nie podejrzewał.
Z każdym rokiem chętniej wprowadzamy w życie zasady zdrowego odżywiania. Informacji na temat różnorodnych diet i zasad komponowania posiłków jest wiele. Nic dziwnego, że wokół tej tematyki narosło sporo mitów.
Otyłość to coraz większa plaga nie tylko w USA, ale na całym świecie. Jedną z prawdopodobnych przyczyn takiego stanu rzeczy jest duża popularność tzw. diety zachodniej, na którą składają się ogromne ilości tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych wielonienasyconych omega 6 oraz cukier.
Wielu z nas dostarcza ją sobie codziennie popijając poranną kawę. Mowa o kofeinie, substancji która zrobiła niesamowitą karierę ze względu na swe różnorodne właściwości. Mimo powszechnego jej spożycia jednak, kilku rzeczy z pewnością o niej nie wiedzieliście, oto zatem kilka mniej znanych faktów.
Anemia, inaczej niedokrwistość, to stan organizmu, w którym poziom hemoglobiny i erytrocytów jest niższy niż określa to norma i towarzyszą temu określone symptomy. Istnieje około stu różnych typów anemii.
Ekstrakt z grejpfruta jest skuteczny w zapobieganiu procesu prowadzącego do zapalenia w obrębie naczyń krwionośnych. Odkrycie może przyczynić się do opracowania w przyszłości tanich leków chroniących przed chorobami naczyniowymi.
Istnieją produkty, które, choć są powszechnie dostępne i często umieszczamy je w swoich jadłospisach, nie powinny stanowić głównego punktu codziennego menu. Nie tylko bowiem nie przydają pożądanych składników odżywczych, ale mogą sprzyjać rozwojowi otyłości i innych chorób. Jeśli więc zależy ci, by w przyszłości cieszyć się dobrym zdrowiem, nie przyzwyczajaj się do częstego raczenia się wymienionym niżej jedzeniem.