Liczba wyników: 4859
Być może odkryto źródło młodości! Od dawna usilnie poszukiwany sposób na przedłużenie życia prawdopodobnie został odnaleziony - w laboratorium Uniwersytetu Paryż-Południe odkryto, że cząsteczki fulerenu składające się z 60 atomów węgla dają nadzieję na długowieczność.
Z biegiem czasu skóra twarzy traci swoją sprężystość i gładkość. Jej kontur przestaje być idealny i widoczny staje się drugi podbródek. Co zrobić, aby zredukować te objawy i przywrócić twarzy młody wygląd?
Jak informuje The New York Times, według naukowców starsi mężczyźni częściej zostają ojcami dzieci z autyzmem i schizofrenią.
Kanony piękna ulegają zmianom, ale chęć bycia atrakcyjnym jest stała. Wygląd ma wpływ na pracę, zarobki, życie społeczne, etc. więc niemal każdy stara się, nie zawsze świadomie, już własnym wizerunkiem zyskać przychylność otoczenia. Dlaczego jednak ładny wizerunek oznacza zwykle młody wygląd?
Hemoroidy to problem zdrowotny, który dotyka co czwartą osobę po trzydziestce i co drugą po pięćdziesiątce. Schorzenie należy do grupy chorób, których się wstydzimy, stąd też wciąż do specjalistów trafia mniej niż połowa cierpiących! Wiele chorób ma podobny przebieg, dlatego nie zwlekajmy z wizytą u lekarza.
Sierpień to okres, kiedy na dobre rozkręca się sezon dla grzybiarzy. Do tego deszcz i kilka ciepłych dni sprawiły, że w lasach zaroiło się od ochotników – amatorów grzybobrania i na efekty nie trzeba było długo czekać… Trzy przypadki ciężkich zatruć w Wielkopolsce i walka lekarzy z czasem, gdzie stawką jest życie ofiary. Dlatego, zanim wrzucimy grzyb do koszyka, przypomnijmy sobie o kilku najważniejszych zasadach zdrowego grzybobrania – apelują lekarze rodzinni.
Gotowane, w formie jajecznicy czy sadzone - bogate w cholesterol żółtka jaj mogą usztywniać tętnice w takim samym stopniu, jak czyni to palenie papierosów - uważa kanadyjski naukowiec. Ludzie doświadczający zwiększonego ryzyka choroby naczyniowej, nie powinni jeść żółtek, twierdzi dr David Spence, profesor neurologii na Uniwersytecie Zachodniego Ontario w Kanadzie.
Prawie 50% pacjentów z cukrzycą typu 2 doświadcza ostrego i przewlekłego bólu, a około jedna czwarta cierpi z powodu szerokiego zakresu objawów, w tym uszkodzenia nerwów, zmęczenia i depresji.
Dostarczanie organizmowi flawonoli znajdujących się w kakao może poprawić funkcjonowanie mózgu, wynika z najnowszych badań opublikowanych w czasopiśmie Hypertension.
Niskokaloryczne substancje słodzące, ich wpływ na zdrowie, dobre samopoczucie oraz kontrolę wagi są bohaterami wielu opracowań naukowych. Temat jest podejmowany przez liczne organizacje i stowarzyszenia na całym świecie. Najnowszymi głosami w tej międzynarodowej debacie są opracowania Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego (ADA, American Diabetes Association) i Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego (AHA, American Heart Assiciation), Międzynarodowego Stowarzyszenia Producentów Słodzików (ISA) oraz Francuskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (ANSES).