Liczba wyników: 4264
Pamiętasz pogawędki z kolegą/koleżanką z ławki w czasie, gdy powinniście nad czymś popracować? Otóż wydaje się, że wraz z upływem czasu dwie połowy naszego mózgu „zachowują się" podobnie. Porównywalne są również skutki tego w zakresie skuteczności...
Wiemy, że warzywa są dla nas dobre, ale które wiodą tu prym? Według artykułu opublikowanego w prestiżowym American Journal of Clinical Nutrition prawdziwą gwiazdę wśród jarzyn stanowią brokuły. Brokuły pochodzą z Włoch i są częścią rodziny kapustowatych, do której należą też kalafior, kapusta, kapusta chińska zwana również kapustą pak choi, kapusta włoska i brukselka - wszystkie o podobnych korzyściach zdrowotnych.
Kolejne dobre wieści dla smakoszy. Jedzenie małej ilości wysokiej jakości gorzkiej czekolady jeden do trzech razy w miesiącu może pomóc powstrzymać niewydolność serca u kobiet, wynika z nowych badań.
Wieloletni projekt trwający od 1996 roku miał na celu zbadanie wpływu witamin z grupy B, szczególnie witaminy B6, B12 i kwasu foliowego, na zapobieganie obniżenia zdolności poznawczych.
Osoby, które nie zmieniają swoich przyzwyczajeń co do konsumpcji alkoholu przez lata, a nawet dekady, mogą doświadczyć problemów alkoholowych, bowiem starzenie się organizmu obniża tolerancję na napoje wyskokowe. Umiarkowane picie od czasu do czasu nie powinno powodować żadnej szkody. Jednak alkohol może stać się problemem dla osób starszych, zwłaszcza gdy przyjmuje niektóre leki, cierpią z powodu różnych chorób, czy nie kontrolują spożycia wysokoprocentowych trunków.
Jak wykazały badania naukowców, prowadzone pod patronatem Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), kiedy temperatura przekracza 25 stopni C, ilość zgonów wzrasta o 30 proc. Spowodowane jest to przede wszystkim przegrzaniem organizmu, który broniąc się przed upałem wytwarza duże ilości potu, a wraz z nim wydala niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki mineralne. Uzupełnienie ich odpowiedniego poziomu w organizmie stanowi klucz do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania.
Obniżka urzędowych cen leków przeciwko nadciśnieniu w 2006 roku zapoczątkowała pozytywny trend obniżek cen preparatów. Jak wskazują dane pochodzące z Monitora Zdrowia OSOZ w ciągu ostatnich 4 lat średnia cena opakowania leków obniżających ciśnienie spadła o blisko 10 proc. Dzięki temu w 2009 roku Polacy zapłacili o 13% mniej za leki przeciw nadciśnieniu w porównaniu z rokiem 2006.
Więcej niż jeden na czterech pacjentów cierpiących na cukrzycę doznaje uszkodzenia wzroku z powodu choroby, alarmują naukowcy z amerykańskiego Centrum Zwalczania i Zapobiegania Chorób (Centers for Disease Control and Prevention, CDC).
W Polsce 1/3 kobiet cierpi na dolegliwości żylne nóg, a ponad 40% Polek lekceważy ich pierwsze objawy - ciężkość nóg, kurcze i bóle łydek, obrzęk czy tzw. „pajączki". Siedząca praca, brak ruchu, otyłość, ciąża, częste noszenie butów na wysokim obcasie - to poza skłonnościami dziedzicznymi główne powody występowania żylaków. Zwiększa się również liczba mężczyzn cierpiących z powodu chorób żył.
Avena sativa L. z rodziny wiechlinowatych, dziko rosnąca w Azji Środkowej oraz w basenie Morza Śródziemnego - to skomplikowany opis tak popularnego u nas owsa, z którego wytwarza się jeszcze bardziej popularne płatki owsiane, mające dziś dziesiątki zastosowań.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami