Liczba wyników: 4540
Nic nie obwieszcza lata tak, jak kiście pomidorów w przydomowych ogródkach i na działkach. Warzywa te od wielu lat cieszą się w Polsce ogromną popularnością i stanowią niezbywalny składnik wielu często przygotowywanych w naszym kraju potraw. Ich ważną zaletą jest jednak nie tylko smak, ale istotne właściwości prozdrowotne.
Przydaje oczom blasku, policzkom zdrowego koloru, a jednocześnie spełnia definicję aktywności fizycznej, tak potrzebnej do zachowania dobrej kondycji. Mowa o seksie. Miłość fizyczna jest polecana z wielu rozmaitych powodów.
Chociaż przyczyny występowania bólów migrenowych pozostają rodzaj bólu głowy pozostaje tajemnicą zarówno dla lekarzy, jak i zmagających się z nimi pacjentów, wiemy już że składniki chemiczne niektórych pokarmów mogą odgrywać dużą rolę w rozwoju bólu głowy.
Posiadanie pupila wiąże się z licznymi obowiązkami, ale każdy miłośnik zwierząt przyzna, że te wszystkie ograniczenia i powinności nie są wielkim kosztem za wiernego przyjaciela u swego boku. Poza tym okazuje się, że zwierzęta mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie.
Sjesta, zdrowa dieta i genetyka mogą wyjaśnić, dlaczego ludzie na maleńkiej wyspie Morza Egejskiego Ikarii osiągają długowieczność, ujawniają greccy kardiolodzy.
Powszechnie znana rekomendacja, dotycząca codziennego picia ośmiu szklanek wody jest nieadekwatna, możemy przeczytać w jednym z najbardziej prestiżowych czasopism medycznych.
Przewlekłe zmęczenie może stanowić objaw fibromialgii lub tocznia. Bóle brzucha i utrata masy ciała to jedne z symptomów mukowiscydozy lub choroby trzewnej (celiakii). Wielu ludzi cierpi na choroby trudne do zdiagnozowania. Poniżej siedem z tych, które nierzadko sprawiają lekarzom problemy w dokładnym rozpoznaniem, bowiem ich objawy są niespecyficzne.
Choroby serca, cukrzyca, zapalenie kości i stawów – to tylko część schorzeń, które towarzyszą otyłości. Przez nadmiar kilogramów cierpi nie tylko ciało ale i dusza. Otyłość może wywoływać depresję i kompleksy niższości. Który rodzaj dolegliwości jest bardziej groźny?
Kto chce przeciwdziałać fizycznym i psychicznym skutkom starzenia się, powinien spróbować jeść więcej jagód. Owoce te zawierają silne przeciwutleniacze, które pomagają pochłaniać wolne rodniki mające wpływ na rozwój wielu chorób i przyspieszenie procesu starzenia się. No i jagody doskonale smakują, więc nie trzeba nikogo przekonywać, by próbował przygotowywać posiłki i desery z ich dodatkiem, bądź na ich bazie.
Oleje i oliwy to nieodłączne składniki każdego dania z makaronem, dressingu czy ciasta. Najczęściej tradycyjnie używane na naszych stołach są oleje z rzepaku, słonecznika czy soi. Coraz częściej jednak - nie tylko w związku ze wzrostem popularności światowych kuchni - sięgamy po inne oleje i oliwy. Mają nie tylko wyjątkowy smak, lecz także właściwości zdrowotne - polecają je zarówno dietetycy, jak i lekarze.