Liczba wyników: 4284
Jeszcze kilkanaście lat temu w Polsce uważano wegetarian za ekscentryków. Obecnie niejedzenie mięsa jest dość popularnym i akceptowanym stylem życia. Dziś obchodzimy Światowy Dzień Wegetarianizmu.
Witamina D to substancja znana przede wszystkim jako czynnik niezbędny do prawidłowego rozwoju układu szkieletowego. Jej niedobór wiąże się z ryzykiem krzywicy u dzieci oraz osteoporozy u starszych osób, najczęściej kobiet.
Atopowe zapalenie skóry (AZS) jest chorobą uciążliwą i przewlekłą, o nawrotowym przebiegu, charakteryzującą się stanem zapalnym i niemożliwym do opanowania świądem. Dodatkowo skóra atopowa jest sucha, skłonna do podrażnień i ma nieszczelną barierę białkowo-lipidową. Lipidy chronią przed wyparowaniem wody, wnikaniem alergenów i substancji drażniących w głębsze warstwy skóry. Białka uszczelniają połączenia międzykomórkowe w naskórku oraz odpowiadają za prawidłowe nawilżenie skóry. W skórze u osób z atopowym zapaleniem skóry lipidów jest za mało, a białka naskórka są wadliwe.
Dokładnie rzecz ujmując, warzywo rośnie na polach, ale niezmiennym pozostaje fakt, że stanowi prawdziwie jesienny skarb i jest chętnie uprawiane w naszym kraju. Znawcy podkreślają, że dynia ma rozmaite zastosowania i jest bogata w składniki odżywcze.
Wraz z wiekiem rośnie prawdopodobieństwo rozmaitych chorób oczu. Nie chodzi tylko o pogarszającą się ostrość widzenia, ale o dolegliwości, z którymi często muszą zmagać się osoby dojrzałe i starsze. Poniżej odpowiedzi na powszechnie zadawane pytania o zdrowie oczu w starszym wieku.
Wegetarianie cenią soję za bogactwo białka, witamin i składników mineralnych. Z kolei osoby uczulone na laktozę znajdują w napojach sojowych alternatywę dla mleka. Napoje i desery sojowe, serek tofu, kotlety sojowe warto włączyć do diety z uwagi na uniwersalny smak i bogactwo składników odżywczych, które drzemią w ziarnach soi.
Coraz więcej osób kieruje się zasadami zdrowego odżywiania. W myśl dewizy „jesteś tym co jesz”, chcą być świadomi składników i wartości odżywczych poszczególnych produktów. Popularnym i często polecanym dla dobrego działania organizmu elementem diety jest błonnik. O tym ‒ jak ważne zadania spełnia w naszym organizmie i jak wzbogacić codzienne posiłki o dodatkowe wartości odżywcze mówi specjalista dietetyk Małgorzata Zdrojewska.
Wraz z nadejściem jesieni zaczynamy odczuwać większe przygnębienie oraz apatię. Utrzymujące się osłabienie organizmu, spadek koncentracji i wahania nastroju mogą doprowadzić nawet do depresji. Aby tego uniknąć, wystarczy zastosować kilka prostych sposobów na obronę przed jesienną melancholią.
Ból zatok dotyczy 12% całej populacji . W Polsce, co dziesiąty rodak skarżący się na ból zatok odczuwa go regularnie. Pozostali chorzy cierpią z powodu tej dolegliwości co jakiś czas - 36% z nich odczuwa ból z częstotliwością co 2-3 miesiące, z kolei 26 % - raz na pół roku.
Nadeszła jesień, a wraz z nią sezon na jabłka. Można je jeść na surowo, dodawać do różnych potraw lub zrobić z nich konfitury. Mają wiele zastosowań w kuchni, a wszystko dzięki cenionym właściwościom smakowym i zapachowym. Są smaczne i cechują się silnym potencjałem prozdrowotnym, dlatego często królują jesienną porą na polskich stołach.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami