Liczba wyników: 5036
Wszędzie niemal możemy przeczytać, że warto sięgać po jedzenie bogate w przeciwutleniacze, które pomogą powstrzymać rozwój wielu chorób i hamować proces starzenia się. Okazuje się jednak, że efekt, jaki dają antyoksydanty, nie jest w pełni poznany i nawet może być groźny.
Zimowa aura nie sprzyja aktywnemu spędzaniu wolnego czasu. Beztroskie lenistwo zwykle umilamy sobie czymś słodkim i rozgrzewającym zarazem – gorącą czekoladą czy świeżo upieczonym ciastem. Skutki wieczornego podjadania mogą nas po pewnym czasie zaskoczyć. Co, a przede wszystkim, jak jeść, żeby mimo wszystko pozostać w dobrej formie? Wystarczy trzymać się kilku prostych zasad, a dobre nawyki wpisać naturalnie w rytm całego dnia.
Korzystanie z mediów społecznościowych przez osoby starsze może przydać cennego dodatkowego wsparcia w razie choroby.
Espresso, Café Latte, Latte Macchiato, Cappuccino, a może zwykła parzona lub rozpuszczalna? Wielu ludzi nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki ulubionej kawy. Jedna oczywiście nie zaszkodzi, ale okazuje się, że coraz chętniej nadużywamy tego napoju. Nie bierzemy pod uwagę szkodliwości nadmiernych ilości kofeiny.
Jak informują amerykańscy naukowcy, środek owadobójczy DDT (dichlorodifenylotrichloroetan), może zwiększać ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera.
Starsze kobiety z wyższym poziomem kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi cechują się nieco mniej intensywnym procesem kurczenia się mózgu niż panie z niską ilością tych substancji.
93 -letnia Nanammal z Coimbatore w indyjskim stanie Tamil Nadu jest aktywną instruktorką jogi.
Pojawienie się zespołu stopy cukrzycowej to m.in. konsekwencja niedostatecznej kontroli nad cukrzycą. Tymczasem jak wynika z badania „Zdrowa ONA” przeprowadzonego na zlecenie Gedeon Richter, 35 procent cierpiących na cukrzycę jest zdania, że w leczeniu zespołu stopy cukrzycowej wystarczy przyjmować jedynie odpowiednie leki wyrównujące poziom cukru we krwi. Tymczasem prócz stosowania leków, kontroli poziomu cukru, należy wprowadzić leczenie miejscowe chorej stopy, która narażona jest na przewlekłe rany.
Z nowego brytyjskiego badania wynika, że komosa ryżowa (quinoa) wydaje się bezpieczna dla osób z celiakią.
Krzyżówki i inne podobne łamigłówki mogą odmłodzić mózg osoby starszej nawet o dziesięć lat i opóźnić rozwój demencji, czytamy na łamach Journal of the American Geriatrics Society.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia