Liczba wyników: 12135
Osoby przestrzegające zdrowej diety o niskiej zawartości tłuszczu i węglowodanów mają niższe ogólne ryzyko przedwczesnego zgonu.
Nie warto siedzieć na kanapie, nawet jeśli za oknem deszcz ze śniegiem i temperatura w okolicach zera. Jesli nie daje się spędzić aktywnie czasu na zewnątrz, idź na siłownię, lodowisko, czy basen - im bardziej energiczny jest wysiłek, w który się angażujesz, tym młodszy/młodsza jesteś - biologicznie oczywiście, nie metrykalnie.
Nie ma uniwersalnego sposobu na skteczną utratę na wadze, jedni chudną po zmniejszeniu ogólnej kaloryczności posiłków, inni dzięki ograniczeniu niektórych produktów, jeszcze inni poprzez zwiększony wysiłek fizyczny. W każdym razie jedno łączy te wszystkie grupy, odpowiednia motywacja jest podstawowa dla efektywności odchudzania.
Jeżeli masz za sobą zbieg chirrurgiczny i palisz papierosy, znacznie bardziej grożą ci różne komplikacje, ostrzegają eksperci Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization, WHO).
Cukrzyca stanowi niezależny czynnik ryzyka rozwoju niewydolności serca.
Chcesz mieć lepszą pamięć i wyższe możliwości umysłowe? Ćwicz jogę, medytuj i naucz się technik oddychania.
Ile razy słyszałeś od rodziny i znajomych zdanie: „data ważności upłynęła, ale to stało w lodówce, więc spokojnie można zjeść?" Po pierwsze wielu z nas jest nauczonych, by nie marnować jedzenia, po drugie ludziom po prostu szkoda pozbywać się czegoś, co jeszcze można by wykorzystać. Takie zachowanie w najlepszym przypadku oznacza dojedzenie resztek i uzyskanie więcej wolnego miejsca w szafce czy lodówce, w najgorszym jednak doprowadzi do bardzo poważnego zatrucia zagrażającego zdrowiu, a nawet życiu.
Uprawy jęczmienia nie tylko cieszą oko pięknym złotawym kolorem, ale też są ważnym elementem naszej diety - jęczmień to pożywana, wzmacniająca nas roślina.
Kobiety, które wcześnie doświadczyły menopauzy, mają znacznie wyższe ryzyko poważnych problemów zdrowotnych po sześćdziesiątce w porównaniu do pań, u których klimakterium nastąpiło w standardowym wieku, czyli około pięćdziesiątego roku życia.
Wiele osób w miarę starzenia się ma duże problemy z utrzymaniem odpowiedniej wagi. Teraz nowe badania przeprowadzone w Karolinska Institutet ujawniły, dlaczego: zmiany lipidów w tkance tłuszczowej słabną podczas starzenia się, co ułatwia przybieranie na wadze, nawet jeśli nie jemy więcej lub nie ćwiczymy mniej niż wcześniej.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami