Liczba wyników: 4041
Corocznie, 11 kwietnia, w dzień urodzin dra Jamesa Parkinsona, pierwszego lekarza który opisał tę chorobę, obchodzony jest Światowy Dzień Osób z Chorobą Parkinsona. Dzień ten został ustanowiony, aby podnieść świadomość potrzeb osób cierpiących na chorobę Parkinsona oraz podjąć kroki w celu zapewnienia dostępu do właściwej opieki medycznej oraz usług wsparcia wszystkim, którzy są dotknięci tą chorobą.
Śnieg wreszcie stopniał, słońce coraz dłużej przygrzewa - wiosna nie zamierza już ustępować pola zimie (nie tylko kalendarzowa, o czym przekonuje nas aura). Wraz ze zmianą pory roku, nowe propozycje mają dla konsumentów firmy z sektora mody i urody. I dobrze, bo przecież przyda się nowy zestaw, który złagodzi efekt zimowych dni widoczny na naszych twarzach.
Nowa, wielojęzyczna witryna dostarczy obszernych informacji osobom cierpiącym na wyniszczający typ schorzenia neuronów ruchowych zwany ALS (stwardnieniem zanikowym bocznym), który doprowadza do zgonu większości chorych w ciągu trzech do pięciu lat od zdiagnozowania.
Kwasy tłuszczowe Omega 3 i 6 zaliczają się do NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich wpływ na organizm człowieka jest nie oceniony: wspomagają pracę mózgu i układu nerwowego, mają działanie antydepresyjne, ułatwiają odchudzanie, łagodzą dolegliwości premenstruacyjne oraz wpływają na zdrowy wygląd skóry, włosów i paznokci.
Wiosna budzi się bardzo leniwie. Krótsze zimowe dni i chłód spowodowały, że organizm jest bardzo zmęczony, a nam brakuje chęci do działania. Jak sobie poradzić z poranną ospałością i wspomóc siły witalne? Poniżej przedstawiamy kilka prostych, a przy okazji smakowitych, sposobów, jakie poleca dr n. med. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna, specjalista w zakresie żywienia człowieka i dietetyki, dietetyk SANTE.
Zewsząd jesteśmy zachęcani, aby ze względu na nasze zdrowie jeść więcej warzyw. Czy jednak będziemy mniej narażeni na różne rodzaje nowotworu jeśli zupełnie zrezygnujemy z mięsa?
Konserwanty to związki chemiczne wpisane w naszą codzienność. Są dodawane do żywności, leków i kosmetyków. Przedłużają trwałość produktów, zapobiegają niepożądanym zmianom ich jakości. Są też stosowane w kroplach do oczu, aby utrzymywać ich sterylność. Ich zadaniem jest eliminowanie bakterii, które mogą dostać się do wnętrza butelki i w rezultacie wywołać stan zapalny oczu. Przekonanie o szkodliwości konserwantów nie słabnie i jest motorem poszukiwania produktów, które są ich pozbawione. Liczne badania potwierdzają, że jest to słuszny kierunek – zwłaszcza w odniesieniu do preparatów stosowanych do oczu – ale czy to możliwe i bezpieczne?
„W światowej literaturze suicydologicznej nie poświęcono dotychczas dostatecznej uwagi problemom samobójstw osób w wieku podeszłym. Wiek starczy obfitujący w problemy medyczne, psychiczne, socjalne i społeczne nie jest wdzięcznym tematem do rozważań" - pisze w swej pracy przeglądowej Marzena Binczycka-Anholcer z Katedry Medycyny Społecznej Akademii Medycznej w Poznaniu im. Karola Marcinkowskiego.
Oprócz dokonania zmian w stylu życia, takich jak przyjęcie specjalnej diety i poddawanie się technikom redukcji stresu, eksperci polecają również hipnoterapię i probiotyki jako metody złagodzenia objawów zespołu jelita drażliwego (irritable bowel syndrome - IBS).
Czy przyrost wagi spowodowany jest powolnym tempem przemiany materii? Czy twój metabolizm jest szybki, czy też wolny? Czy można to zmienić? A przede wszystkim, czy w ogóle należy?