Liczba wyników: 7041
Para, która łącznie ma 195 lat, weźmie w czerwcu ślub stając się najstarszymi nowożeńcami w historii.
Dziś w Warszawie zmarł Władysław Bartoszewski - polityk, działacz społeczny, historyk, były więzień Auschwitz, uczestnik powstania warszawskiego. Miał 93 lata, do ostatnich dni był aktywny w życiu społecznym i politycznym.
Otręby owsiane to niezwykle wartościowy produkt, powstający z przemiału owsa. Ma niski indeks glikemiczny (IG), spowalnia wchłanianie cukrów i przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Neutralny smak otrąb pozwala na ich szerokie zastosowanie w kuchni. Mogą być podstawą dla potraw słodkich jak i słonych. Sprawdzają się w sałatkach, jako dodatek do zup, czy po prostu składnik zdrowej przekąski.
Około 16 procent chorych na jaskrę bezpowrotnie traci wzrok. Według danych WHO schorzenie jest drugą przyczyną ślepoty w krajach rozwiniętych. Tymczasem wiedza medyczna i nowoczesne metody diagnostyczne pozwalają łatwo uniknąć tragedii. Wystarczy regularnie badać stan zdrowia oczu. W Polsce jaskrę zdiagnozowano u co najmniej 420 tys. osób z czego 300 tys. to kobiety. Prawdopodobnie połowa chorych wciąż nie zdaje sobie z tego sprawy, powoli tracąc wzrok.
Czasem korzystamy z nich, żeby wziać udział w konkursie, zapłacić za dostęp do jakiejś usługi czy pomóc potrzebującym. Jednak z usługą Premium Rate wiązą się niekiedy wysokie koszty. Jak świadomie z niej korzystać nie narażając się na nieprzewidziane wydatki?
Grecy przeprowadzili badania, z których wynika, że picie herbaty rumiankowej zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych tarczycy.
Szybkie tempo życia, złe nawyki oraz mity o sokach przyczynami spadającego spożycia warzyw i owoców w Polsce. Nad przyczynami takiego stanu rzeczy zastanawiają się eksperci.
Możliwość zrezygnowania na zawsze z okularów i soczewek w nadziei na lepszy komfort życia to dla wielu kobiet główny powód, dla którego zastanawiają się nad skorzystaniem z laserowej korekcji wzroku.
Ryby to świetne źródło zdrowych tłuszczy, białka i kwasów omega-3. Nic więc dziwnego, że dietetycy zalecają, by spożywać je przynajmniej dwa-trzy razy w tygodniu. Ale uwaga – nie wszystkie! Są bowiem gatunki, które mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia, bo zawierają metale ciężkie, na przykład rtęć, a także antybiotyki i inne substancje chemiczne. Które więc należy jeść, a których lepiej unikać i gdzie kupować te najzdrowsze?
Dostarczanie sobie odpowiedniej dawki witaminy E zmniejsza stres oksydacyjny w układzie odpornościowym.