Liczba wyników: 14543
Nowe badania podkreśliły silny związek między wyborami żywieniowymi i zdrowiem mózgu.
Dwie dekady siedzącego trybu życia wiążą się z dwukrotnie wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci w porównaniu z podejmowaniem aktywności fizycznej.
Ogólne korzystanie ze smartfonu nie jest odpowiednim wskaźnikiem lęku, depresji lub stresu, twierdzą badacze, którzy jednak zalecają ostrożność w przypadku cyfrowego „detoksu".
Osoby podejmujące energiczną aktywność fizyczną, taką jak jogging lub sporty wyczynowe, na obszarach o większym zanieczyszczeniu powietrza, mogą uzyskać mniejsze korzyści z tych ćwiczeń, jeśli chodzi o niektóre markery chorób mózgu.
Szczęście, które odczuwamy po konkretnym wydarzeniu lub działaniu, maleje za każdym razem gdy go doświadczamy - jest to zjawisko znane jako adaptacja hedoniczna. Jednak obdarowywanie innych może stanowić wyjątek od tej reguły.
Kobiety, u których okres okołomenopauzalny zaznacza się jakimiś objawami, są o 40 proc. bardziej narażone na depresję w tym czasie niż panie, które nie doświadczają żadnych symptomów.
Konsekwentne przestrzeganie wytycznych dotyczących aktywności fizycznej przez cały wiek średni wiąże się z wyższą jakością życia kobiet, mówią eksperci z University of Sydney.
Osoby chore na cukrzycę typu 2, które przeszły operację bariatryczną, uzyskały znacznie lepszą długoterminową kontrolę poziomu glukozy we krwi w porównaniu z ludźmi, którzy otrzymali leczenie farmakologiczne lub zmienili styl życia.
Cukrzyca, zanieczyszczenie powietrza spowodowane ruchem drogowym i spożycie alkoholu to najbardziej szkodliwe z kilkunastu modyfikowalnych czynników ryzyka demencji.
Popularna jest dzisiaj koncepcja „żywności jako leku" - przekonania, że żywność i odżywianie są istotnym elementem wspierającym zdrowie i dobre samopoczucie. Dr Steven Heymsfield i jego współpracownicy z Pennington Biomedical Research Center przedstawili najnowsze zalecenia na podstawie bogatej i wielowątkowej historii przyjmowania makroskładników odżywczych.
Karczoch: roślinny sprzymierzeniec układu pokarmowego i zdrowej wątroby