Liczba wyników: 12279
Włoscy uczeni ostrzegają, że jedzenie ultra-przetworzonej żywności znacząco zwiększa ryzyko niewydolności serca i innych poważnych problemów zdrowotnych.
Według badań lek, który przyspiesza usuwanie resztek z komórek odpornościowych, może zwiększyć ochronne działanie szczepionek u osób starszych.
Środki mające na celu ograniczenie rozprzestrzeniania się COVID-19, takie jak noszenie masek i dystans społeczny, są skutecznym narzędziem w walce z pandemią. Jednak nie tylko - takie zachowanie znacznie zmniejszyło również częstość występowania wielu innych chorób, w tym grypy i infekcji syncytialnym wirusem oddechowym (respiratory syncytial virus, RSV). Niestety, być może tylko czasowo.
Preparaty z tymiankiem mogą być skuteczniejsze w leczeniu trądziku skórnego niż kremy na receptę, mówią eksperci z Leeds Metropolitan University.
Liczenie baranów nie ma sensu. Jeśli naprawdę chcesz się wyspać, wszystko czego możesz potrzebować, to poduszka obleczona w ulubioną koszulkę twojego partnera.
Kakao sprawia, że nasz mózg lepiej pracuje, mówią uczeni z University of Birmingham.
Uczeni z University of Maryland School of Medicine określili, jakie czynniki decydują o największym ryzyku śmierci z powodu COVID-19. Hospitalizowani pacjenci są bardziej narażeni na śmierć, jeśli są starsi, są mężczyznami, a także osobami otyłymi lub mają powikłania związane z cukrzycą bądź nadciśnieniem.
Papryczki chili dodają silnie pikantnego smaku potrawom, mają jednak i inne zastosowania - mogą np. złagodzić ból.
Badanie z udziałem niemal 1,5 ludzi pokazuje, że osoby o dobrym zdrowiu układu sercowo-naczyniowego w wieku średnim, miały niższe ryzyko demencji w późniejszym życiu, mówią uczeni z Karolinska Institutet w Sztokholmie.
Osoby z nawracającymi depresjami lub narażone na przewlekły stres mają krótsze telomery w białych krwinkach, mówią badacze z Uniwersytetu w Umeå w Szwecji.
Serce w doskonałej formie: ziołowe wsparcie dla układu krążenia