Liczba wyników: 12320
Depresja to choroba psychiczna, któr dotyka ponad 264 milionów ludzi w każdym wieku na całym świecie. Zrozumienie jej mechanizmów pozwoli opracować skuteczne strategie lecznicze. W nowych testach pokazano, że brak równowagi w środowisku bakterii jelitowych może powodować zmniejszenie ilości niektórych metabolitów, wywołując zachowania podobne do tych charaterystycznych dla depresji.
Alkohol może spowalniać trawienie po obfitym, kalorycznym posiłku, ale nie wywołuje objawów niestrawności, takich jak zgaga, odbijanie się i wzdęcia, wynika z badań opublikowanych w British Medical Journal.
Postrzeganie bólu może się znacznie różnić w zależności od sytuacji. Jest możliwe, że ten sam bodziec będzie mniej lub bardziej bolesny w różnych warunkach..
Według nowych badań jednym z objawów towarzyszących COVID-19 są problemy z oczami - ból, nadwrażliwość na światło, jak również zapalenie spojówek.
Osoby, które jedzą papryczki chili, mogą żyć dłużej i mają znacznie niższe ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia lub raka.
Na całym świecie na demencję choruje 50 milionów ludzi. Uczeni z University of Exeter postanowili sprawdzić, co ma największe znaczenie dla poprawy jakości życia pacjentów z otępieniem.
Coraz więcej mamy dowodów na to, że osoby z COVID-19 cierpią z powodu zaburzeń poznawczych, takich jak „mgła umysłowa" i zmęczenie.
Nowe badanie przeprowadzone na Monash University wykazało, że obturacyjny bezdech senny ma związek ze zwiększonym ryzykiem demencji.
To, co jemy, może mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, ostrzegają uczeni z Iowa State University.
Zgromadzenie Ogólne ONZ ogłosiło okres 2021-2030 Dekadą Zdrowego Starzenia się (Decade of Healthy Ageing).