Liczba wyników: 2808
Transportuje składniki po całym organizmie i go odżywia. Dostarcza komórkom ciała tlen oraz niezbędne substancje, zabiera natomiast nieprzydatne produkty przemiany materii. Reguluje temperaturę ciała oraz bierze udział w procesach obronnych organizmu. Krew, synonim i źródło życia, musi być w zawsze w doskonałej kondycji. Jak poprawić jej parametry? Co z weganami i wegetarianami?
Obecnie w naszej diecie niezaprzeczalnie króluje cukier. Nawet jeśli nie używamy go w czystej postaci, dostarczamy go naszemu organizmowi poprzez gotowe produkty spożywcze, takie jak kupne jogurty owocowe, batoniki, sosy do makaronów, dietetyczne płatki śniadaniowe, a nawet pieczywo! Chcąc ograniczyć spożywanie cukru, a jednocześnie nie rezygnować ze słodkiej herbaty, warto poznać jego zdrowe zamienniki.
Właściwości zdrowotne wykazuje cała roślina, ale produkty lecznicze zawierają głównie kwiaty rumianku. Środki mające w składzie to popularne zioło mogą być przeznaczone do użytku wewnętrznego i zewnętrznego. Rumianek ceniony jest głównie jako środek działający rozluźniająco na system nerwowy oraz specyfik pozytywnie wpływający na układ pokarmowy, dobrodziejstw czynionych przezeń jest jednak znacznie więcej.
W naszej diecie coraz więcej miejsca zajmują wysoko przetworzone produkty oraz coraz więcej tzw. gotowych posiłków. Powoduje to zakłócenie naturalnej równowagi składników odżywczych w naszych organizmach, a to z kolei może prowadzić do większej podatności na depresje, problemów z pamięcią i innych zaburzeń natury psychicznej.
Wątroba pełni kluczowe dla naszego organizmu funkcje. Produkuje białka, cholesterol i żółć, przechowuje też minerały i witaminy, a także rozkłada toksyny, które dostają się do organizmu, w tym alkohol czy uboczne produkty metabolizmu. Jeśli więc chcesz zachować zdrowie wątroby, stosuj dietę, która pomoże jej dobrze pracować. Oto kilka takich produktów:
Dotychczas ryby były prawdziwą dietetyczną gwiazdą, jeśli chodzi o poprawę pamięci, ale teraz dwa nowe produkty znalazły się w centrum uwagi. Zarówno seler, jak papryka zawierają związek rośliny o nazwie luteolina, który zmniejsza stany zapalne w mózgu i tak zapobiega problemom pamięci, które występują w ich wyniku.
Dieta bezglutenowa stała bardzo popularna i stosują ją nie tylko ci, którzy chorują na celiakię czy nietolerancję glutenu. Wielu ludzi uznało, że można wyrzucić produkty z tym związkiem z diety i zyskać dobre zdrowie oraz lepsze samopoczucie. Nowe badania wskazują jednak, że to raczej nieodpowiedzialne postępowanie, bo dieta bezglutenowa w przypadku tych, którzy nie muszą jej przestrzegać, zwiększa ryzyko określonych chorób.
Domowe czujki dymu to prosty sposób na zabezpieczenie domu przed pożarem - mówią strażacy. W Polsce co roku, w pożarach domów jednorodzinnych ginie dziesiątki osób, aż 60-70 procent przypadków śmiertelnych to ofiary zetknięcia z dymami i toksycznymi produktami spalania, takimi jak tlenek węgla, chlorowodór, cyjanowodór. Pomimo tego, że bezpośrednią przyczyną śmierci są najczęściej silnie trujące produkty spalania i rozkładu termicznego, ciągle bardzo mało popularne jest wyposażanie domów w czujki dymu.
Eksperci alarmują, że dieta zachodnich społeczeństw jest nieadekwatna do naszych potrzeb i sprzyja rozwojowi rozmaitych chorób. Podkreślają, że nie jemy dostatecznie dużej ilości warzyw i owoców i apelują o lepszą edukację dietetyczną. Tymczasem to nie tylko niskie kompetencje co do sposobu odżywiania się mają wpływ na taki status quo - polecane produkty często są po prostu zbyt drogie.
Regularne uzupełnianie diety o produkty, które są źródłem karotenoidów, korzystnie wpływa na prawidłowe funkcjonowanie organizmu i pomaga w walce z wolnymi rodnikami. Może także przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju wybranych chorób na przykład miażdżycy, a nawet niektórych rodzajów nowotworów. Czym są karotenoidy, gdzie ich szukać i dlaczego są cenne w codziennej diecie?