Liczba wyników: 1465
Osoby z dużym poziomem hormonu tłuszczu, tj. adiponektyny, mogą być bardziej narażone na rozwój demencji lub choroby Alzheimera, wynika z nowych badań.
Uczeni z Newcastle University odkryli, że regularne picie zielonej herbaty może wykazywać działanie ochronne przed chorobą Alzheimera i innymi formami demencji.
Niektóre osoby starsze z genetyczną predyspozycją do choroby Alzheimera mogą odnieść korzyści ze stosowania suplementów oleju z ryb.
Na Uniwersytecie w Kopenhadze odkryto, że substancja znajdująca się w granatach, truskawkach i orzechach włoskich może poprawić pamięć i wspomóc leczenie choroby Alzheimera.
Ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera i podobne rodzaje demencji można zmniejszyć poprzez dzięki odpowiedniej diecie, szczególnie takiej bogatej w przeciwutleniacze.
Niewielka ilość masła orzechowego i linijka mogą stanowić zestaw diagnostyczny - umożliwiają potwierdzenie choroby Alzheimera w jej wczesnym stadium, mówią amerykańscy naukowcy.
Narażenie na oddychanie powietrzem pełnym zanieczyszczeń spowodowanych przez samochody może powodować uszkodzenia mózgu podobne do tych wywołujących problemy z pamięcią przy chorobie Alzheimera.
Czytanie, pisanie i granie w różne gry w starszym życiu może opóźnić wystąpienie demencji, w tym choroby Alzheimera, nawet o pięć lat.
Te czynniki genetyczne, które zwiększają prawdopodobieństwo nadmiaru cholesterolu, mogą również sprzyjać rozwojowi choroby Alzheimera, wynika z międzynarodowych badań.
Międzynarodowy zespół naukowców ujawnił nowe informacje wskazujące na powiązanie zdrowego starzenia się z chorobami neurozwyrodnieniowymi, w tym z chorobą Alzheimera.