Liczba wyników: 477
Badania naukowe pokazują, że spożywanie flawonoidów i powiązanych fenoli może obniżać zapadalność na choroby przewlekłe, w tym sercowo-naczyniowe - będące główną przyczyną zgonów w Europie - a także niektóre typy nowotworów, udarów, alergii, schorzeń wątroby i zapaleń.
Reprodukcja komórek biorących udział w „naprawie" mózgu jest wzmacniana podczas snu, wynika z nowego badania na myszach.
Oliwa z oliwek zapobiega tworzeniu się w mózgu złogów związanych z rozwojem choroby Alzheimera.
Wiadomo dlaczego pamięć ulega osłabieniu - gen zwany RbAp48 zlokalizowany w hipokampie odgrywa znaczącą rolę w tym procesie. Na szczęście może być odwracalny.
Jedzenie większej ilości brokułów może spowolnić, a nawet zapobiec stanom zapalnym kości i stawów, mówią brytyjscy naukowcy.
Grupa amerykańskich badaczy odkryła, że psy są w stanie wykrywać obecność raka jajnika. Na University of Pennsylvania rozpoczęto szkolenie trzech czworonogów, które mają pomóc w diagnozowaniu choroby.
Grupa naukowców z Duke University odkryła TRPV4, cząstkę, które może pomóc w walce z rakiem skóry.
Od jakiegoś czasu w Niemczech przeprowadzane są badania na temat możliwości przedłużenia życia. Jeden z badanych substancji, która dała zadowalające wyniki, to rapamycyna.
Tabletki stosowane powszechnie w leczeniu pacjentów z cukrzycą mogą zapewnić długowieczność, wynika z najnowszych badań naukowych.
Szczepienia przyczyniły się do ogromnego sukcesu w zakresie kontrolowania wielu wyniszczających chorób zakaźnych. Jednak nadal nie brakuje takich chorób czy patogenów, przeciw którym nie jesteśmy w stanie zbudować ochronnej odporności na całe życie. W toku są badania profesora Stipana Jonjica nad nowymi szczepionkami, mającymi zapewnić lepszą ochronę. Profesor Jonjic jest pierwszym chorwackim grantobiorcą Europejskiej Rady ds. Badań Naukowych (ERBN), który realizuje swój projekt w Chorwacji.
Atopowe zapalenie skóry wiąże się z wieloma innymi dolegliwościami