Liczba wyników: 5021
W wymiarze globalnym to choroby serca stanowią najpowszechniejszą przyczynę śmierci, ale są kraje, w których to problemy wieku starczego stanowią pierwsza przyczynę zgonu.
Zarządzanie rytmem dobowym za pomocą intensywnego światła może pomóc w zapobieganiu lub leczeniu różnych schorzeń układu krążenia, w tym chorób serca.
Jedzenie tofu i produktów zawierających większe ilości izoflawonów wiąże się z umiarkowanie niższym ryzykiem chorób serca.
Łysienie typu męskiego i przedwczesne siwienie oznacza wysokie ryzyko chorób serca jeszcze przed 40 rokiem życia. Otyłość również jest zagrożeniem, ale nieco niższym.
U osób o najzdrowszym śnie prawdopodobieństwo niewydolności serca było o 42 proc. niższe, niezależnie od innych czynników ryzyka, w porównaniu z ludźmi, którzy kiepsko sypiali.
Cieszmy się „przedsionkiem" lata, ale i przygotujmy na chłodniejsze pory roku. Potwierdzono związek między miesiącami zimowymi a nasileniem ryzyka niewydolności serca.
Jak podaje Światowa Federacja Serca, każdego roku na całym świecie z powodu chorob sercowo-naczyniowych umiera około 17,7 miliona ludzi. Oznacza to, że wspomniane choroby odpowiadają za 31 proc. wszystkich zgonów.
Już jedna miseczka warzyw bogatych w azotany serwowana codziennie może znacznie zmniejszyć ryzyko chorób serca, mówią uczeni z Edith Cowan University (ECU).
COVID-19 może wywoływać poważne powikłania sercowo-naczyniowe, w tym niewydolność serca, zawały i skrzepy krwi, które mogą skutkować udarami mózgu, ostrzegają lekarze University of Virginia.
Zastosowanie technik radioizotopowych w diagnostyce chorób serca pozwala na precyzyjne i bezpieczne wykrycie schorzeń układu sercowo-naczyniowego już na bardzo wczesnym etapie rozwoju choroby. Jest przy tym dobre dla pacjenta i efektywne kosztowo.