Liczba wyników: 3334
Stosujesz określoną dietę od dłuższego czasu i nie widzisz efektów? Być może to dlatego, że twoja flora bakteryjna hamuje spodziewane skutki. Te same produkty w odmienny sposób działają na różnych ludzi.
Niezdrowa żywność i napoje słodzone mogą zwiększyć ryzyko cukrzycy typu 2.
Skutki stresu odczuwamy wszyscy. Wprawdzie postęp cywilizacji sprawił, że żyjemy dłużej i wygodniej, ale też drogo za to płacimy. Czujemy się coraz bardziej samotni, zagubieni. Jesteśmy zabiegani, pochłonięci rywalizacją, przywaleni nadmiarem obowiązków w pracy. Stres powoduje nieprawidłowe trawienie pokarmów w naszym organizmie, a zaburzenia trawienia z kolei zwiększają istniejące napięcie.
Jak wynika z długoterminowych badań hiszpańskich, osoby starsze stosujące dietę wysokobiałkową mogą być bardziej narażone na przedwczesną śmierć, jeśli dotyczy ich ryzyko chorób serca.
Naukowcy twierdzą, że ludzie stosujący dietę śródziemnomorską cechują się niższym prawdopodobieństwem udaru niedokrwiennego.
Niedoczynność tarczycy to choroba, która może być odpowiedzialna za przyrost masy ciała. Dietetyk wyjaśnia, co powinniśmy w takim przypadku jeść, żeby nie pojawiły się dodatkowe kilogramy.
Osoby, które nie chorują na cukrzycę, nie muszą martwić się o przygotowywanie posiłków o niskim indeksie glikemicznym.
Zespół jedenastu czołowych lekarzy z krajów G8 wraz z placówkami ochrony zdrowia wskazał, że należy podkreślić znaczenie diety, stylu życia i diety śródziemnomorskiej w zmniejszaniu ryzyka występowania demencji w globalnej populacji.
Osoby z cukrzycą typu 2, które spożywają dużo soli w diecie, mogą być narażone na znacznie większe ryzyko wystąpienia chorób serca.
ieta o wysokiej zawartości tłuszczu zaburza 24-godzinny zegar wewnętrzny organizmu, który reguluje sen, apetyt, a także codzienny rytm wielu funkcji metabolicznych.