Liczba wyników: 12745
Starsze osoby, które codziennie przyjmowały suplement multiwitaminowy i mineralny - z cynkiem i dużymi ilościami witaminy C - przez 12 tygodni, zmagały się z chorobą krócej i miały łagodniejsze objawy niż ich rówieśnicy, którzy przyjmowali placebo.
Umiarkowane spożycie jajek może zwiększyć ilość zdrowych dla serca metabolitów we krwi.
Koper włoski, roślina o smaku anyżu chętnie używana w kuchni, od dawna jest znana ze swoich korzyści zdrowotnych - może pomóc między innymi przy kłopotach z trawieniem. Potwierdzono też, że koper jest skuteczny w leczeniu objawów pomenopauzalnych, takich jak uderzenia gorąca, bezsenność, suchość genitaliów i niepokój, a przy tym nie daje poważnych skutków ubocznych.
Aktywność fizyczna i umysłowa pomaga zachować zdolności myślenia oraz opóźnić demencję. Korzyści te mogą się jednak różnić u mężczyzn i kobiet.
Kobiety, które jedzą banany, awokado i łososia, mogą zmniejszyć negatywny wpływ soli na swoją dietę. Jedzenie bogate w potas wiąże się z niższym ciśnieniem krwi, szczególnie u pań, które serwują sobie duże dawki soli.
Dlaczego niektórzy ludzie ze złogami amyloidowymi w mózgu związanymi z chorobą Alzheimera nie wykazują żadnych objawów choroby, podczas gdy inni z taką samą ilością tych złogów mają wyraźne problemy z pamięcią i myśleniem? Aby odpowiedzieć na to pytanie, przyjrzano się czynnikom genetycznym i czynnikom stylu życia, które mogą pomóc w stworzeniu „rezerwy poznawczej" zapewniającej ochronę przed chorobą.
Korzystanie z urządzeń cyfrowych, takich jak smartfony, może pomóc poprawić zdolności zapamiętywania i zapobiegać popadaniu w lenistwo lub zapominalstwo.
Dla osób, które odziedziczyły geny zwiększające ryzyko otyłości, istnieje nadzieja na zachowanie zdrowszej wagi. W Tajwanie odkryto, że określone formy ćwiczeń są szczególnie skuteczne w zwalczaniu genetycznych uwarunkowań sprzyjających otyłości.
W przypadku mężczyzn długotrwała ekspozycja na stres związany z pracą wiąże się ze zwiększonym prawdopodobieństwem raka: płuc, okrężnicy, odbytnicy i żołądka oraz chłoniaka nieziarniczego.
Pokarmy, które jemy na co dzień, mogą mieć bezpośredni wpływ na nasze możliwości poznawcze w późniejszych latach, stwierdzają uczeni z Uniwersytetu Stanowego Iowa.