Liczba wyników: 9239
Nie warto stronić od światła słonecznego, bo dzięki niemu nasz organizm może syntetyzować witaminę D, ktora jest niezbędna do wielu procesów w ciele. Jednakże nadmiar promieniowania UV daje bardzo szkodliwe skutki - prowadzi do przedwczesnego starzenia się i grodzi poważnymi chorobami. Oto kilka najczęstszych pytań związanych z ochroną przeciwsłoneczną.
Nadciśnienie to jedna z najpowszechniejszych dolegliwości, które mogą prowadzić do zagrażających życiu chorób i zdarzeń sercowo-naczyniowych. Okazuje się, że nie pozostaje też bez wpływu na nasze zdolności poznawcze - zbyt wysokie ciśnienie w starszym wieku zwiększa ryzyko rozwoju demencji.
Udar mózgu to poważne zagrożenie dla zdrowia i życia. Najczęstsze są udary niedokrwienne (85%). Ryzyko wystąpienia takiego udaru rośnie aż pięciokrotnie u pacjentów z migotaniem przedsionków, arytmią charakterystyczną dla wieku podeszłego. Warto wiedzieć, jak się chronić przed powikłaniami migotania przedsionków i uniknąć udaru mózgu.
Pełne witamin, białka, kwasów tłuszczowych omega–3 – ryby są prawdziwą kopalnią substancji odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ze względu na swoje wartości odżywcze mięso ryb powinno być stałym elementem naszego jadłospisu. Niestety z roku na rok jemy coraz mniej ryb i te dane martwią specjalistów.
Nietolerancja glutenu daje podobne objawy, co celiakia, ale nie są to te same choroby. Celiakia jest poważnym autoimmunologicznym schorzeniem, które może doprowadzić do niebezpiecznych uszkodzeń układu pokarmowego, nietolerancja zaś nie ma podłoża w działaniu układu odpornościowego organizmu i nie skutkuje uszkodzeniami żołądkowo-jelitowymi. Oto najczęstsze symptomy tej dolegliwości.
Brak prostych zębów często postrzegany jest jako coś nieestetycznego. Obniża samoocenę czy wprawia w zakłopotanie podczas uśmiechania się. Krzywe zęby to jednak nie tylko problem natury estetycznej. Nierówne zęby mogą również prowadzić do problemów ze zdrowiem. W jaki sposób poradzić sobie z problemem?
Orzechy to bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Warto serwować ją sobie regularnie, bo wówczas organizm lepiej funkcjonuje i można uchronić się przed różnymi dolegliwościami.
Według prognoz WHO liczba zachorowań na raka w 2030 r. wzrośnie z obecnych 14 do ponad 21 milionów rocznie. Już teraz aż 60% chorych na nowotwór złośliwy podejmuje radioterapię. Poza walką z rakiem na co dzień muszą zmagać się też z dolegliwościami towarzyszącymi leczeniu, jak chociażby brak apetytu, zmiany skórne czy chroniczne zmęczenie. Jak sobie z nimi radzić?
Zmiany w białku Tau, które ma istotny wpływ na rozwój różnych form raka, może mieć też związek z chorobami nowotworowymi.
Mówi się, że w pewnym wieku ludziom „buzują hormony" i dlatego są oni bardziej aktywni seksualnie, ale okazuje się, że to nie hormony w najwyższej mierze odpowiadają za naszą seksualność.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami