Liczba wyników: 4498
Atopowe zapalenie skóry (AZS) jest chorobą uciążliwą i przewlekłą, o nawrotowym przebiegu, charakteryzującą się stanem zapalnym i niemożliwym do opanowania świądem. Dodatkowo skóra atopowa jest sucha, skłonna do podrażnień i ma nieszczelną barierę białkowo-lipidową. Lipidy chronią przed wyparowaniem wody, wnikaniem alergenów i substancji drażniących w głębsze warstwy skóry. Białka uszczelniają połączenia międzykomórkowe w naskórku oraz odpowiadają za prawidłowe nawilżenie skóry. W skórze u osób z atopowym zapaleniem skóry lipidów jest za mało, a białka naskórka są wadliwe.
Każdy, świadomy potrzeby zdrowego odżywiania człowiek wie, jak istoty w zbilansowanej, zdrowej diecie jest błonnik pokarmowy.
To pytanie retoryczne, czy warto kontrolować stan zdrowia. Nie od dziś wiadomo, że działania prewencyjne są skuteczniejsze i zwyczajnie lepsze niż późniejsze leczenie, które może być skomplikowane, a w wielu wypadkach nawet nieskuteczne.
Wrzesień i październik to miesiące wzmożonej aktywności kleszczy. Każdego roku w Polsce są one przyczyną ok. 250-300 zachorowań na odkleszczowe zapalenie mózgu. Na obecną chwilę medycyna nie dysponuje lekiem zwalczającym wirusa - jedynym skutecznym sposobem ochrony przed tą chorobą są szczepienia profilaktyczne.
Australijskie badania wykazały, że zapotrzebowanie na przeszczepy nerek i dializoterapię znacznie wzrośnie do roku 2020 głównie ze względu na wzrost liczby diabetyków i konieczności leczenia rozwoju przewlekłej choroby nerek.
Wielbiciele czekolady mogą się nią raczyć bez wyrzutów sumienia, to ten rodzaj słodyczy, który można wręcz określić jako „prozdrowotny". Trzeba pamiętać, że czekolada nie należy do najbardziej dietetycznych produktów, ale jej właściwości uzasadniają namiętność do raczenia się nią w czasie deseru.
Jak rozmawiać z dziećmi, wnukami i jak je zrozumieć? Co robić w sytuacjach konfliktowych? Jak zarządzać stresem, radzić sobie ze stratą i organizować czas? Odpowiedzi na te pytania można znaleźć podczas nauki na Psychologicznym Uniwersytecie Trzeciego Wieku w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej.
Choroba Alzheimera to przewlekła, postępująca i degeneracyjna choroba ośrodkowego układu nerwowego, stanowiąca najczęstszą przyczynę występowania otępienia u osób powyżej 65 roku życia. Eksperci szacują, iż w Polsce cierpi na nią 250 tysięcy osób, a 150 tysięcy jest niezdiagnozowanych. Według specjalistów problemu nie można już ignorować - konieczne jest opracowanie Narodowego Planu Alzheimerowskiego.
Śliwki przywodzą na myśl koniec lata oraz przygotowywanie powideł i wypieków. Owoce są nie tylko jesiennym przysmakiem, ale stanowią ważny element zdrowej diety. Poza tym dzięki bogactwu witamin i minerałów mają wpływ nie tylko leczniczy, ale i poprawiają wygląd.
Zwykle owies kojarzony jest z paszą dla zwierząt. Tymczasem większość z nas nie zdaje sobie sprawy, jak wiele korzyści zdrowotnych niesie ze sobą jego obecność w diecie człowieka.