Liczba wyników: 5562
Od jakiegoś czasu robią w Polsce niezwykłą karierę. Oliwki powszechnie dodaje się do wielu potraw, sporządzany z nich a olej coraz częściej zastępuje w naszej kuchni innego rodzaju tłuszcze. To dobry trend, ponieważ oliwki mają wiele dobrych dla zdrowia właściwości. Oto lista najważniejszych.
Planując zakup urządzenia RTV chcemy połączyć wysoką jakość z atrakcyjną ceną. Dlatego ważne jest, żeby na początku zastanowić się czego naprawdę oczekujemy od danych produktów i jakie cechy są w naszym odczuciu najważniejsze. Pomóc w wyborze może specyfikacja techniczna urządzenia oraz znajomość innowacji oraz trendów.
Prawdą jest, że menopauza wiąże się z dużymi zmianami hormonalnymi i może skutkować różnymi dolegliwościami, w tym zmniejszoną ochotą na seks. Okazuje się jednak, że klimakterium to zaledwie jeden z czynników spadku libido, inne obejmują jakość związku i emocjonalne samopoczucie.
Osoby starsze, które żyją w nieszczęśliwym małżeństwie, odznaczają się zwiększonym ryzykiem chorób serca. Bardziej narażone są kobiety.
Otyłość, cukrzyca, dna moczanowa, choroby tarczycy - co łączy te tak odległe jednostki chorobowe? Nie są one skutkiem zakażenia czy też urazu, mają natomiast związek z nieprawidłowościami przemiany materii - wadami metabolizmu. Ich wspólna, choć bardzo ogólna nazwa brzmi - choroby metaboliczne.
Tylko 7 procent Polaków, którzy wkrótce przejdą na emeryturę, jest przekonanych, że otrzymywane świadczenia zapewnią im dotychczasowy standard życia.
Witamina K była dotychczas znana przede wszystkim jako składnik mający wpływ na krzepnięcie krwi. Okazuje się, że może mieć takie funkcje, jak ochrona zdrowia kości oraz zapobieganie chorobom serca. Co więcej, odkryto, że osoby stosujące najpowszechniejszą, jałową zachodnią dietę mogą mieć niedobory tej witaminy.
W statystykach zatruć tlenek węgla zajmuje trzecie miejsce po zatruciach lekami i alkoholem. W tym roku w Polsce odnotowano już ponad 600 zdarzeń związanych z tlenkiem węgla. W konsekwencji zmarło 14 osób, a ponad 200 zostało poszkodowanych. Jak bronić się przed bezwonnym zabójcą?
Błonnik jest często zapominanym, ale niezbędnym składnikiem diety. Nie każdy zdaje sobie sprawę dlaczego warto wprowadzić go do swojej codziennej diety i jakie mamy z tego korzyści. Polecany przez dietetyków i lekarzy błonnik to prawdziwy wybawca: oczyszcza, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu oraz przyspiesza proces trawienia.
Choroby związane z układem immunologicznym, takie jak łuszczyca, łuszczycowe zapalenie stawów i reumatoidalne zapalenie stawów mogą zwiększać ryzyko chorób serca.