Liczba wyników: 9200
Nietolerancja glutenu daje podobne objawy, co celiakia, ale nie są to te same choroby. Celiakia jest poważnym autoimmunologicznym schorzeniem, które może doprowadzić do niebezpiecznych uszkodzeń układu pokarmowego, nietolerancja zaś nie ma podłoża w działaniu układu odpornościowego organizmu i nie skutkuje uszkodzeniami żołądkowo-jelitowymi. Oto najczęstsze symptomy tej dolegliwości.
Brak prostych zębów często postrzegany jest jako coś nieestetycznego. Obniża samoocenę czy wprawia w zakłopotanie podczas uśmiechania się. Krzywe zęby to jednak nie tylko problem natury estetycznej. Nierówne zęby mogą również prowadzić do problemów ze zdrowiem. W jaki sposób poradzić sobie z problemem?
Nadmiar cholesterolu prowadzi do tworzenia się złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych, które zaburzają przepływ krwi przez tętnice. W efekcie serce może nie otrzymywać dostatecznej ilości krwi bogatej w tlen, co zwiększa ryzyko zawału. Co więcej, niedostateczny dopływ krwi do mózgu może wywoływać udar. Czy da się dostrzec objawy zbyt dużej ilości cholesterolu w organizmie?
Szybkość chodzenia może być wskaźnikiem ryzyka przedwczesnej śmierci. Międzynarodowy zespół badaczy ustalił teraz, że szybsze tempo spacerowania ma związek niższym prawdopodobieństwem zgonu z jakiegokolwiek powodu.
Wszyscy powtarzają, że warzywa i owoce są najzdrowszymi elementami diety, ale okazuje się, że nie wszystkie są ogólnie zalecane. Niektóre z nich są pełne naturalnych, ale prostych cukrów, które powinni ograniczyć ludzie chorujący na cukrzycę. Zobacz, jakie warzywa mogą i powinny znaleźć się w menu diabetyka.
Nadciśnienie jest nie tylko związane z ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych, ale może też wpływać na wyższe prawdopodobieństwo demencji.
Orzechy to bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Warto serwować ją sobie regularnie, bo wówczas organizm lepiej funkcjonuje i można uchronić się przed różnymi dolegliwościami.
Okres wakacyjny i piękna pogoda zachęcają do aktywności na świeżym powietrzu. Niektórzy wybierają rower, inni piesze wędrówki, a pozostali decydują się na spływ kajakowy szlakami rzecznymi. Niezależnie od tego, czy wybieramy się na jedno czy wielodniową wyprawę, warto pamiętać o kilku ważnych kwestiach. Jak zatem przygotować się do wakacji z wiosłami i co ze sobą zabrać?
Czerwone i miękkie pomidory, soczyste jabłka, słodka marchew. Chcemy jeść zdrowo i „naturalnie”, co utożsamiamy z brakiem chemicznej ochrony roślin. Czy słusznie boimy się środków ochrony roślin?
Według prognoz WHO liczba zachorowań na raka w 2030 r. wzrośnie z obecnych 14 do ponad 21 milionów rocznie. Już teraz aż 60% chorych na nowotwór złośliwy podejmuje radioterapię. Poza walką z rakiem na co dzień muszą zmagać się też z dolegliwościami towarzyszącymi leczeniu, jak chociażby brak apetytu, zmiany skórne czy chroniczne zmęczenie. Jak sobie z nimi radzić?