Liczba wyników: 18256
Jesień i zima to czas, kiedy stajemy się słabsi, często chorujemy. Istnieje jednak wiele sprawdzonych sposobów, aby także porach roku cieszyć się dobrym zdrowiem.
Jednym z głównych elementów leczenia chorego na cukrzycę jest, obok właściwego wysiłku fizycznego i regularnego przyjmowania tabletek, bądź insuliny, odpowiednia dieta.
Zwyrodnienie stawów, choroba dotykająca ok. połowy 50-latków zaczyna się od uszkodzenia chrząstki. Najczęściej uszkodzeniu ulegają stawy lokomocyjne, czyli biodrowe i kolanowe.
Wiele starszych osób na świecie pozbawionych jest właściwej opieki na starość. Często schorowani i zmęczeni życiem czekają już tylko na śmierć, która wcale nie jest „dobrą śmiercią”.
W ubiegłym roku upadłość konsumencką ogłosiło o jedną piątą więcej osób niż w 2017 r. i trzykrotnie więcej niż w 2015 r. 6 549 osób, które zbankrutowały w 2018 r. miało według bazy BIK oraz Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor nieopłacone zobowiązania na ponad 732 mln zł. Najczęściej po upadłość konsumencką sięgają mieszkańcy województw: mazowieckiego, śląskiego oraz małopolskiego, większość stanowią kobiety, co czwarty bankrut ma między 36-45 lat, ale powoli rośnie udział dłużników po 56 roku życia.
Otyłość i nadmierny obwód talii u starszych kobiet wiążą się z wyższym ryzykiem przedwczesnej śmierci, poważnymi chorobami przewlekłymi i niepełnosprawnością ruchową przed ukończeniem 85 roku życia.
Kolejne badania pokazują, że samotność nie sprzyja zdrowiu, ani rekonwalescencji. Odizolowani ludzie mają się gorzej, częściej chorują i wolniej wracają do zdrowia. Dotyczy to też niewydolności serca.
Wzrosła liczba przewlekłych zakażeń wirusem zapalenia wątroby typu B, wynika z raportu za rok 2017 roku na podstawie danych z krajów Unii Europejskiej i Europejskiego Obszaru Gospodarczego.
Awokado to owoce uważany za tzw. super jedzenie, czyli nieprzetworzony produkt bardzo bogaty w wartości odżywcze. Czerwiec określono jako miesiąc tego owocu - to dodatkowy powód, by dodać go do swojej diety.
Badacze z Michigan State University odkryli, że osłabienie węchu miało związek z prawie 50 proc. wyższym ryzykiem śmierci w ciągu kolejnej dekady w przypadku osób w wieku powyżej 70 lat.