Liczba wyników: 10435
Superfoods działają profilaktycznie i wspomagająco w dietoterapiach. Wiele popularnych produktów spożywczych pomaga zapobiegać różnym schorzeniom i wspomaga ich leczenie. Oto superwłaściwości czosnku, żurawiny, soczewicy, cynamonu i brokułów.
Jeśli w twojej diecie stałe miejsce mają czosnek i cebula, możesz liczyć na niższe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, uważają badacze z Uniwersytetu Medycznego w Shenyang.
Śródziemnomorski jadłospis jest powszechnie zalecany jako bardzo zdrowy, pomaga zachować zdrowie układu sercowo-naczyniowego, osłabia ryzyko demencji, może chronić przed różnymi nowotworami, wreszcie - pomaga zachować odpowiednią wagę. Teraz wykazano, że w przypadku kobiet takie jedzenie może obniżyć prawdopodobieństwo udaru.
Stres, siedzący tryb życia, niewłaściwa dieta, a także zmiany w organizmie następujące wraz z jego starzeniem się, nadwyrężają kondycję serca. Niestety, tak typowe dla naszych czasów, szybkie tempo życia, w dużym napięciu i nieodłącznym stresie, częsty brak czasu na odpoczynek, może osłabić jego kondycję.
Zatoki nie lubią zmian pogody, chłodu i wilgoci. Dlatego zima i przełom wiosny to najgorszy okres dla osób cierpiących na ich nawracające infekcje. Charakterystyczny ból zatok może mieć jednak zaskakujące źródło – nasze zęby.
Światowa Organizacja Zdrowia (World Health Organization) ostrzega, że w 2019 roku świat będzie musiał zmierzyć się z wieloma wyzwaniami dotyczącymi zdrowia. Wśród nich są: epidemie chorób, które wracają ze względu na rosnącą popularność ruchów antyszczepionkowych, zagrożenie lekoopornymi drobnoustrojami, rosnący wskaźnik otyłości, zanieczyszczenie środowiska, zmiany klimatu i rozliczne kryzysy humanitarne.
23 lutego to Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją, będącą chorobą tak samo jak zapalenie oskrzeli czy gruźlica. I tak jak inne choroby można ją wyleczyć przy zastosowaniu odpowiedniego leczenia. Jednak, by osoba chorująca na depresję sięgnęła po profesjonalną pomoc, musi poczuć, że zostanie zrozumiana. Co więc trzeba wiedzieć o depresji, aby umieć pomóc?
Niewiele osób miało okazję jej spróbować, a szkoda, bo to wartościowy pod względem zdrowotnym i smakowym produkt. Dziczyzna, bo to o niej mowa, jest w Polsce wciąż mało popularnym rodzajem mięsa. Tymczasem jest ono zdrowe i o wiele łatwiejsze w obróbce niż się powszechnie sądzi. Oto 7 faktów na jej temat.
Szacuje się, że blisko 90 proc. osób posiada brązowy kolor oczu, 7 proc. zielony, 2 proc. szary, natomiast 1 proc. niebieski. Określona barwa uzależniona jest od czynników genetycznych oraz obecności w tęczówce oka pigmentu – melaniny. Okazuje się np., że wśród posiadaczy barwy ciemnej ryzyko wystąpienia jaskry barwnikowej jest większe. Czy od koloru oczu powinniśmy uzależnić też wybór określonych okularów?
Stosunek Polaków do rozwodów ewoluuje w kierunku coraz większej ich akceptacji, jednak akceptacja ta w większości przypadków nie jest bezwarunkowa, a samo zjawisko niezmiennie budzi w społeczeństwie wiele kontrowersji – wynika z sondażu CBOS. Choć przyzwolenie na rozwody jest coraz większe, to coraz rzadziej w opinii społecznej ich wystarczającą przyczynę powinny stanowić takie sytuacje jak niezgodność charakterów małżonków, choroba weneryczna oraz alkoholizm jednej z osób pozostających w formalnym związku.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami