Liczba wyników: 5280
Nasze kuchnie nierzadko obfitują w produkty niszczące wysiłki odchudzania. Warto więc wprowadzić w niej kilka zasad, naprawdę niewielkich zmian, które pomogą zachować szczupłą sylwetkę.
Chłodniejsze jesienne dni skłaniają do sięgania po ciepłe jedzenie i różnorodne smakołyki. Warto jednak zadbać o to, by posiłki te były bogate w błonnik.
Układ odpornościowy można istotnie wzmocnić dzięki czerwonym winogronom i jagodom.
Jak wynika z badań przeprowadzonych przez zespół naukowców z Uniwersytetu w Padwie, wiara w transcendentny byt hamuje rozwój choroby Alzheimera.
Ograniczenie ilości spożywanego jedzenia i regularne ćwiczenia mogą mieć znaczenie, gdy cierpi się z powodu bólu i ograniczenia ruchu w wyniku choroby zwyrodnieniowej stawów w kolanach.
Składając sobie życzenia z różnych okazji życzymy sobie zwykle szczęścia. Nie jest ono wcale tak nieosiągalne jak mogłoby się wydawać. Ostatnie badania opublikowane w „The Journal of Postive Psychology” rzucają nowe światło na myślenie o szczęściu. Okazuje się, że chęć bycia szczęśliwym ma dobroczynny wpływ na nasze samopoczucie i san ducha. Oznacza to, że sami jesteśmy w stanie wykreować naszą ścieżkę do szczęścia przy pomocy myślenia.
Agnieszka Osiecka w Warszawie, Stary Marych w Poznaniu, czy krasnale we Wrocławiu – 24 września na jeden dzień wybranym pomnikom założono żółte okulary. To nie żart, a początek kampanii edukacyjnej „Chroń swój wzrok cały rok!”. Akcja ma na celu zwrócenie uwagi na konieczność ochrony oczu przed promieniami UV przez 365 dni w roku, niezależnie od pogody.
W tym roku przypadają w naszym kraju ósme obchody Światowego Tygodnia Siatkówki Oka. Jego polską odsłonę uświetni europejski projekt badawczy, który zostanie zainicjowany 26 września przez Polski Związek Niewidomych, Stowarzyszenie Retina AMD Polska oraz Uniwersytet w Lozannie. Jego celem jest wyszukanie genów odpowiedzialnych za genetycznie uwarunkowane choroby siatkówki oka.
Starszy wiek wiąże się z określonymi zmianami w wyglądzie i sposobie funkcjonowania organizmu. Niektóre z nich napawają młodszych mężczyzn znacznym niepokojem. Wśród najpowszechniejszych lęków jest łysienie i zaburzenia erekcji.
Regularne spożywanie soi może chronić przed rakiem jelita grubego – dowiedli naukowcy z University of Illinois. A wszystko za sprawą znajdującej się w soi genisteiny – bioaktywnego składnika z grupy fawonoidów, który hamuje proces przyspieszonego wzrostu komórek rakowych, polipów i guzów złośliwych.
Migrena – większe dawki kwasu acetylosalicylowego pomagają uchronić się przed atakami